Guam (GU)


 • Land Guam
 • Werelddeel: Oceanië
 • Oppervlakte: 549 km²
 • Inwoners: 168,564
 • Hoofdstad: Hagåtña
 • ISO-code: GU
 • Officiële taal: Engels
 • Landnummer: +1671
 • Munteenheid: US Dollar
 • Nummerplaat: FSM
 • Andere schrijfwijzen: Guame, Guão
 • Vliegroutes van Guam: 205
 • Vliegroutes naar Guam: 284
 • Populairste luchthavens: Guam (GUM)
 • Grote steden: Tamuning, Yigo, Barrigada, Agat, Ordot, Mongmong, Dededo, Chalan Pago, Talofofo, Yona, Sinajana, Toto, Merizo, Latte Heights Estates, Santa Rita

Reisgids Guam (Australië en Oceanië)

Guam is het grootste eiland in de Marianen eilandengroep en is vanaf 1982 Amerikaans grondgebied. Het eiland heeft ook een Amerikaanse luchtmachtbasis en geld als een strategische tussenstop voor marine en luchtmacht. In 1996 leidde de VS de geheime operatie "Pacific Haven / Quick Transit" Irak - Guam via deze luchtmachtbasis. Een door een luchtmacht-vliegtuig per ongeluk meegenomen slangen-soort heeft bijna alle inheemse vogelsoorten opgegeten en zo het ecosysteem van dit Pacifische eiland zware schade aangericht. De economie van het eiland is gebaseerd op de militaire aanwezigheid en het toerisme, waarbij ze voornamelijk door Japanners bezocht worden.

Geografie: Het eiland ligt zo'n 5300 kilometer ten westen van Hawai, 2500 kilometer ten zuiden van Japan en 2400 kilometer ten oosten van de Phillipijnen. Geografisch gezien hoort Guam bij Micronesië, het landschap is heuvelachtig met kalk-plateaus op een vulkanische ondergrond en hoge klippen aan de zee.
Het eiland is in het midden smaller en word zuidelijk breder met bergen en dalen. Het oerwoud bedekt het grootste gedeelte van het binnenland en word door rivieren doorkruist. Aan de mondingen van deze rivieren liggen dan ook de meeste dorpjes en steden.

Klimaat: Er heerst een tropisch klimaat met een droge periode en een regentijd. Het warmst is het tussen Maart en Augustus. Tussen december en Februari kan het koeler worden. Het droge seizoen is tussen December en Juni.

Taal: De officiële taal is Engels. Er word ook Chamorra en Japans gesproken.

Visa bepalingen: Over het algemeen dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn en dient het paspoort machine leesbaar te zijn. Kijk voor meer informatie op de site van het ministerie van buitenlandse zaken.

Aankomst: 5 kilometer ten oosten van Agaa ligt Won Pat Guam International Airport (GUM). Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Guam. U kunt met de KLM (KL) naar Japan (Nagoya (NGO) of Osaka (KIX) of Hongkong (HKG) vliegen en van daar uit met bijvoorbeeld China Airlines (CI), All Nippon Airlines (NH) of Japan Airlines (JL) verder vliegen naar Guam. Ook gaan er vanuit Tokyo (NRT) vluchten naar Guam.

Hoofdstad: de Hoofdstad Hagåtña, ook bekend als Agana, werd in 1668 door de Spanjaarden met de naam Agana gesticht en is de oudste Europese stad in het Pacifisch gebied. Bezienswaardigheden zijn dan ook de prachtige koloniale gebouwen en talrijke plekken die getuigen zijn geweest van de Chamorra tijd. Belangrijke stukken over de Chamorra cultuur, de natuur en de krijgsgeschiedenis vind men in het kleine eiland-museum. Bijzonder interessant is hier het verhaal van een Japanse soldaat die tot 1972 in het binnenland van het eiland heeft geleefd zonder te weten dat de oorlog al lang voorbij was.

Attracties: Vlakbij de hoofdstad bevind zich Tumon Bay, de belangrijkste vakantiebestemming van het eiland. Aan de kust liggen de mooiste koraalriffen en de indrukwekkendste ravijnen die gemakkelijk te bereiken zijn. Drie botanische tuinen (Inarajan Shore Botanische Tuin aan de zuidkust, Nano Fall Botanische Tuinen in Agat en Pineapple Plantation in Yigo), en vele parken karakteriseren het eiland. Bijzonder interessant is het zuidelijke "Stille Oceaan Memorial Park", dat aan de gevallenen van de oorlogsjaren 1941-45 is gewijd. En het "War in the Pacific National History Park", dat ter nagedachtenis van een slag van de 2e Wereldoorlog is opgericht. Het Latte Kasamata Park aan de voet van de heuvel waar de beroemde Latte Stones kunnen worden bewonderd bestaat uit vele zuilen, die waarschijnlijk vanaf 500 na Chr. werden gebouwd door de Chamorra. Deze zuilen werden dan gebruikt om huizen mee te bouwen.

De meest beroemde stranden zijn Talofolo Beach Park en Beach Park Ipao.

Steden: Agana, Agt, Yigo, Tamuning, Apra Hights, Santa Rita, Talofofo und Merizo. Dededo is de dichtstbevolkte regio van het eiland.