Griekenland (GR)


Reisgids Griekenland

Griekenland grenst aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Haar kustlijn strekt zich uit langsheen de Egeïsche, Ionische en Middellandse Zee. Griekenland omvat het Griekse vasteland, het schiereiland Peloponnesos en talrijke eilanden in de Egeïsche, Ionische en Libische Zee. Door haar rijkdom aan eilanden telt Griekenland een kustlengte van niet minder dan 15.012 km, waarvan slechts 4000 km tot het vasteland behoren. Het eiland Gavdos is het meest zuidelijk punt van het land en van Europa.

Geografie; bergen en rivieren
Griekenland is uiteraard ook beroemd vanwege haar eilanden. Er zijn er meer dan zesduizend waarbij enkele grote rotsen zijn meegerekend; 227 zijn bewoond. Het merendeel ligt in de Egeïsche Zee en kunnen van noord naar zuid onderverdeeld worden in zeven groepen: de Noord-Egeïsche Eilanden, de Sporaden, Euboea (het tweede grootste eiland na Kreta), de Saronische eilanden, de Cycladen, de Dodekanesos en Kreta.

Ondanks haar maritieme karakter is Griekenland voor 78% bedekt met bergen. Enkele daarvan op het vasteland zijn het Pindosgebergte, de Olympus-Ossa-Pilio rug en het Rhodopegebergte. Ook op enkele eilanden zijn bergtoppen te vinden; op Peloponnesos is er het Taigetosgebergte en op Kreta het Ida- en Psiloritisgebergte.

De grootste rivieren van Griekenland zijn de Alpheüs, de Axios, de Maritsa (Evros), de Nestos en de Strimon.

Klimaat
Griekenland heeft een mediterraan klimaat met droge zomers en vochtige, koele winters. In Athene is de weerstoestand nog droger en warmer daar het omgeven is door heuvels in het westen, noorden en oosten. In deze stad meet men jaarlijks zo'n 2700 uur zonneschijn terwijl de neerslag onder de 400 mm blijft.

Bevolking
Griekenland heeft ruim 10 miljoen inwoners. De grootste erkende minderheid zijn de moslims, waartoe Albanezen, Turken en Bulgaren gerekend worden. Verder bestaan er kleinere minderheden van joden en Armenen.

Talen
Grieks is de officiële taal van Griekenland. Verder wordt er door minderheden Turks, Bulgaars, Albanees, Romani en Slavisch-Macedonisch gesproken.

Religie
Het merendeel van de Grieken behoort tot de Grieks-orthodoxe Kerk. Ongeveer 1% van de inwoners van Griekenland is moslim en andere minderheden zijn de Sefardische Joden, de katholieken en de protestanten.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Griekenland reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Griekenland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Griekenland worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
Athene (Αθήνα in het Modern Grieks) is de hoofdstad van Griekenland en tegelijk ook de stad met de grootste bevolkingsdichtheid en grootste oppervlakte van het land. Ze behoort bij de meest bezochte metropolen van Europa en vormt het economische, culturele en onderwijscentrum van Griekenland. De stad wordt gekenmerkt door een rijk cultureel erfgoed, zoals de Akropolis en het Byzantijnse klooster van Dafni die door de UNESCO werden opgenomen in de werelderfgoedlijst. Andere bezienswaardigheden zijn het Dionysus-theater, de bibliotheek van Hadrianus, het Stadion Panathinaiko, het Akropolismuseum, de Romeinse Agora en het Nationaal Archeologisch Museum.

Het land is bekend om haar rijke geschiedenis en haar antieke steden Delphi (gelegen in het zuiden), Epidaurus, Mycene, Olympia en het oude Korinthe op Peloponnesos. In dat landsdeel bevinden zich ook de ruïnes van de oude Byzantijnse stad Mystras. Met haar bergachtige binnenland en idyllische stranden en eilanden is Griekenland verder een bijzonder aantrekkelijke vakantiebestemming.

Verbindingen
Belangrijke luchthavens liggen in Athene en Thessaloniki, maar ook de steden Araxos, Kalamáta, Kavála, Preveza en Volos hebben een luchthaven.

De grootste havens bevinden zich in Iraklion (op Kreta), Patras (op de Peloponnesos), Piraeus, Thessaloniki en Volos.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Griekenland / GR

17 Vluchten per week met Aegean Airlines, Tarom, Etihad Airways


26 Vluchten per week met Transavia Airlines, KLM, Jet Airways (India), China Southern Airlines, Delta Air Lines, Xiamen Airlines


met TUI fly, Condor, SunExpress Deutschland, Aegean Airlines, Eurowings, Laudamotion, Germania
25 Vluchten per week met Transavia Airlines, KLM, Delta Air Lines, Xiamen Airlines, Jet Airways (India), Aegean Airlines