Frans-Guyana (GF)


 • Land Frans-Guyana
 • Werelddeel: Zuid-Amerika
 • Oppervlakte: 86,504 km²
 • Inwoners: 195,506
 • Hoofdstad: Cayenne
 • ISO-code: GF
 • Officiële taal: Frans
 • Landnummer: +594
 • Munteenheid: Euro
 • Nummerplaat: GUY
 • Vliegroutes van Frans-Guyana: 353
 • Vliegroutes naar Frans-Guyana: 326
 • Populairste luchthavens: Cayenne (CAY), Maripasoula (MPY), Saint-Laurent Du Maroni (LDX), Saul (XAU), Grand-Santi (GSI)
 • Grote steden: Cayenne, Matoury, Saint-Laurent du Maroni, Kourou, Montjoly, Macouria, Mana, Apatou, Grand-Santi, Sinnamary, Saint-Georges, Roura, Iracoubo, Camopi, Zombi
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Frans-Guyana: Air Guyane

Reisgids Frans Guyana (Zuid Amerika)

Frans-Guyana is een Frans overzees Departement in het noorden van Zuid-Amerika, tussen Brazilië en de Atlantische Oceaan.

Geografie; bergen en rivieren
Typisch aan de topografie van het land is de vlakke mangrove-moerasstreek in de kustregio. Dit stijgt naar het binnenland toe naar hoger gelegen plateaus, waarop zowat de hele bevolking leeft. Achter deze hoogvlaktes begint dan het tropische regenwoud. Dit regenwoud bedekt zo'n 90% van het totale oppervlak van Frans-Guyana en aangezien het land deel uitmaakt van de Europese Unie, is dit in feite het grootste bos van Europa. Het stijgt zachtjes naar het zuiden toe en gaat dan over naar de bergen van Guyana, die het hele noordoosten van het Zuid-Amerikaanse werelddeel innemen.
Het hoogste punt van het land is Mount Bellevue de l'Inini (851 meter) in de zuidelijke bergen, tegen de grens met Brazilië. De langste rivier is dan weer de Fleuve Marouini met 726 kilometer, die haar bron heeft in het Tumuk-Humakgebergte en via een delta uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Klimaat
Door haar ligging bij de evenaar is het klimaat in Frans-Guyana het hele jaar door tropisch en benauwd met een gemiddelde luchtvochtigheid van 80%. De hoogste dagtemperatuur ligt zelden onder de 28° C. Dit fysiek erg uitputtende weer is het best te verdragen in de kuststreken, omdat hier de passaatwinden nog voor enige verfrissing van de drukkende lucht zorgen. Er is een zwaar regenseizoen tussen januari en juni, maar zelfs in het zogenaamd droge seizoen tussen juli en december kan men regelmatig regenbuien verwachten. In tegenstelling tot de meeste van haar buurlanden in de Caraïben en Zuid-Amerika wordt het land echter nooit geteisterd door orkanen. De beste periode om naar Frans-Guyana te reizen is tussen het einde van juni en het begin van december.

Taal en communicatie
De officiële taal van Frans-Guyana is het Frans, maar de inwoners spreken voornamelijk Creools. In de grote steden begrijpt men ook wat Engels.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A is absoluut noodzakelijk en ook inentingen tegen polio, difterie, tetanus en gele koorts zijn aan te raden. Denguekoorts, dat door muggen en insecten wordt overgedragen, komt in het land voor. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.
De medische infrastructuur in Frans-Guyana is uitstekend; het land bevindt zich immers nog steeds onder Frans bewind. Vergeet in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en sluit voor vertrek zeker een goede ziekte- en repatriëringverzekering af.

Reisdocumenten
Voor Frans-Guyana is geen visum vereist. Wel dienen Nederlanders een paspoort bij zich te hebben dat nog minstens drie maand geldig is na het verblijf; Belgische reizigers moeten een paspoort en een identiteitskaart bij zich hebben dat geldig is gedurende het ganse verblijf in het land.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Cayenne bevindt zich in het estuarium van de Rio Cayenne aan de Atlantische Oceaan en telt ongeveer 70.000 inwoners. De plek is gelegen in een wondermooi tropisch landschap, wordt gekenmerkt door een multi-etnische charme en doet dankzij de Franse koloniale gebouwen zelfs wat denken aan New Orleans. Het is ongetwijfeld een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. In het relatief kleine stadscentrum is de Place de Plamistes - een gezellig plein vol met kleine cafés en snackbars - zeker de moeite. De botanische tuin met een oppervlak van achtenveertig hectare is ook een aanrader. Verder heeft Cayenne een aantal stranden die geschikt zijn om te zwemmen, waarvan het mooiste wel Montjoly is.
De grootste bezienswaardigheid van Frans-Guyana is evenwel het regenwoud dat zowat het hele land domineert. In vergelijking met de regenwouden in andere Latijns-Amerikaanse landen is dat in Frans-Guyana nog nagenoeg ongerept, zodat heel wat afgelegen regio's alleen toegankelijk zijn over het water. Tijdens een boottrip kunnen toeristen zich dan vergapen aan apen, kaaimannen, tapirs, de dichte begroeiing en de historische rotstekeningen van inheemse volken. Er bestaat ook de mogelijkheid om enkele Indianendorpen in de Haut Maroni en de streek rond Oiapoque in het zuidwesten van het land te bezoeken, nadat men daartoe toestemming heeft verkregen in het stadhuis van Cayenne. Erg interessant is ook de ESA-ruimtebasis te Kourou, een hoogtechnologisch complex dat in schril contrast staat met de natuurlijke omgeving. Hier is tevens een ruimtetransportmuseum en worden rondleidingen gegeven.

Godsdienst
Het merendeel van de bevolking is rooms-katholiek. Er is daarnaast een kleine minderheid joden en aanhangers van natuurgodsdiensten.

Verbindingen
Vanuit Europa biedt uitsluitend Air France (AF) non-stopvluchten aan naar de hoofdstad Cayenne (CAY) en dit vanuit Parijs-Orly (ORY). Binnenlandse vluchten naar Maripasoula (MPY), Saul (XAU) en Saint-Georges-de-l'Oyapock (OYP) worden verzorgd door de nationale luchtvaartmaatschappij Air Guyane Express (3S).

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Frans-Guyana / GF

14 Vluchten per week met Air Caraibes, Air France, KLM


14 Vluchten per week met Air Caraibes, Air France, KLM