Estland (EE)


 • Land Estland
 • Werelddeel: Europa
 • Oppervlakte: 45,227 km²
 • Inwoners: 1,347,510
 • Hoofdstad: Tallinn
 • ISO-code: EE
 • Officiële taal: Estisch
 • Landnummer: +372
 • Munteenheid: Estse kroon
 • Nummerplaat: EST
 • Vliegroutes van Estland: 750
 • Vliegroutes naar Estland: 620
 • Populairste luchthavens: Kardla (KDL), Tartu (TAY), Tallinn (TLL), Kuressaare (URE)
 • Grote steden: Tallinn, Tartu, Narva, Kohtla-Järve, Pärnu, Viljandi, Rakvere, Sillamäe, Maardu, Kuressaare, Võru vald, Valga, Haapsalu, Jõhvi, Paide
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Estland: Nordica

Reisgids Estland

Estland is het kleinste van de Baltische staten en grenst aan Letland, Rusland en aan de Oostzee.

Geografie; bergen en rivieren
In het zuiden van het land bevindt zich de Suur Munamägi die met zijn 318 m de hoogste top van het land is. Het grootste meer is het Peipusmeer met een oppervlakte van 3.555 km². In de Oostzee liggen nog zo’n 1.520 eilanden die ook bij Estland horen. Het grootste daarvan is Saaremaa, waar een oud bisschoppelijk kasteel te bewonderen is en een aantal wellnesshotels liggen.

Voor toeristen die een voormalig lid van de Russische Federatie willen bezoeken dat op dit moment een zeer Europese koers vaart, is Estland een aanrader. Het hoort momenteel bij de conjunctureel snelst groeiende landen van Oost-Europa en handhaaft een liberale, open economie en een transparant regeringssysteem.

Klimaat
Het klimaat is in het binnenland van Estland werkelijk onaangenaam: in de zomer is het dikwijls drukkend heet en in de winter erg koud. Aan de kust en op de eilanden waaien dikwijls bijzonder harde westenwinden. Gemiddeld telt men er ongeveer 130 dagen regen en sneeuw per jaar.

Bevolking
Estland telt ruim 1,3 miljoen inwoners, waarvan de Esten de meerderheid vormen met 68,6%, gevolgd door de Russen (25,7%), Oekraïeners (2,1%), Wit-Russen (1,2%) en Finnen (0,8%).

Taal en communicatie
De officiële taal van Estland is Estisch, maar Russisch wordt ook veel gesproken. Als vreemde taal spreken de Esten vooral Engels, Duits, Russisch, Zweeds of Fins.

Religie
De meerderheid van de Esten hangt geen geloof aan. 13,6% is evenwel evangelisch-lutherisch, 12,8% orthodox, 0,5% baptist en 0,5% rooms-katholiek.

Reisdocumenten
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Estland reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Estland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Estland worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Tallinn, de hoofdstad van Estland, ligt aan de Finse Golf van de Oostzee, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Helsinki. De stad heeft oogverblindende stranden. In de oude binnenstad vindt men vele middeleeuwse koopmanshuizen; dit stadsdeel is ook volledig ommuurd en er zijn nog enkele mooie torens. Naar aanleiding van de Olympische Spelen in Moskou in 1980 werd in Tallinn een televisietoren van 314 m opgericht. dit is het hoogste bouwwerk van het land.

Tartu is de tweede grootste Estse stad. Zij ligt aan beide oevers van de rivier de Emajõgi. Het is een universiteitsstad met de door de Zweedse koning Gustaaf II Adolf in 1632 gestichte universiteit Dorpat. Naast de oude gebouwen van deze onderwijsinstelling is de gehele historische binnenstad een toeristische attractie, net als het observatorium, de ruïne van de domkerk in baksteengotiek en de Johanneskerk met haar talloze, kleine terracotta beeldjes.

Verbinding
De enige internationale luchthaven van Estland is Ülemiste in Tallinn. De hoofdstad heeft bovendien ook een zeehaven. Hier vertrekken schepen naar Stockholm in Zweden, Finland (Helsinki en Mariehamn) en gedurende de zomermaanden ook naar Rostock in Duitsland en Sint Petersburg in Rusland. Vanuit de haven van Ventspils in Letland zijn er internationale verbindingen naar het Estse eiland Saaremaa en naar Paldiski. Andere zeehavens zijn er in Pärnu en Sillamäe.