El Salvador (SV)


 • Land El Salvador
 • Werelddeel: Noord-Amerika
 • Oppervlakte: 21,041 km²
 • Inwoners: 6,134,000
 • Hoofdstad: San Salvador
 • ISO-code: SV
 • Officiële taal: Spaans
 • Landnummer: +503
 • Munteenheid: Amerikaanse dollar
 • Nummerplaat: ES
 • Andere schrijfwijzen: Salvador
 • Vliegroutes van El Salvador: 650
 • Vliegroutes naar El Salvador: 563
 • Populairste luchthavens: San Salvador (SAL)
 • Grote steden: San Salvador, Soyapango, Santa Ana, San Miquel, Mejicanos, Nueva San Salvador, Apopa, Delgado, Sonsonate, San Marcos, Usulután, Cojutepeque, Cuscatancingo, Zacatecoluca, San Martín
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in El Salvador: Veca Airlines

Reisgids El Salvador (Noord Amerika)

De republiek El Salvador is een land in Centraal-Amerika dat grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan.

Geografie; bergen en rivieren
Het merendeel van El Salvador bestaat uit een vulkanisch hoogvlakte dat omsloten wordt door twee parallel lopende bergketens. De El Pital aan de grens met Honduras is de hoogste berg van het land met 2.730 meter. De hoogste vulkaan is de Santa Ana (2.386 meter). Ten gevolge van het lavaresidu is de bodem rondom de Santa Ana erg vruchtbaar en in de regio wordt uitvoerig koffie verbouwd. In de wijde omtrek liggen overigens nog ongeveer twintig ander vulkanen. De langste rivier is de Rio Lempa waarvan de bron in Guatemala ligt en die na 320 kilometer uitmondt in de Grote Oceaan. Het Lago de Ilopango op achttien kilometer van de hoofdstad San Salvador is het grootste meer met een omvang van 104 km².

Klimaat
In de lager gelegen valleien van El Salvador is het klimaat het hele jaar tropisch en vochtig met gemiddelde dagtemperaturen van rond de 32° C. Het weer op de hogere plateaus en in de bergen is daarentegen koeler en droger. Boven een hoogte van 600 meter worden de temperaturen aangenaam zacht. Sterkere lagedrukgebieden met meer kans op regen komen meer voor in de maanden tussen mei en oktober. De beste periode om naar El Salvador te reizen is tussen januari en maart.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A alsook inentingen tegen polio, difterie, tetanus en gele koorts zijn aan te raden. Er is een beperkt risico op malaria en denguekoorts, die door muggen en insecten worden overgedragen. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink verder steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.
De medische infrastructuur van de privé-ziekenhuizen in El Salvador is goed. Vergeet in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en vooraf een goede ziekte- en repatriëringverzekering af te sluiten.

Reisdocumenten
Een visum is niet nodig voor Nederlandse en Belgische reizigers. Wel dienen toeristen uit Nederland een paspoort te hebben dat nog minstens zes maanden geldig is. Belgen moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog geldig is gedurende het verblijf in het land.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van El Salvador is San Salvador. Het is de op een na grootste stad van Centraal-Amerika met 2,5 miljoen inwoners, die dan nog veelvuldig bedreigd wordt door aardbevingen omdat het op een punt ligt waar drie tektonische platen tegen mekaar liggen. Meer specifiek is San Salvador gelegen op een plateau op een hoogt van 680 meter aan de voet van de vulkaan met dezelfde naam. Enkele bezienswaardigheden zijn onder meer de kathedraal, het nationaal paleis, de nationale bank, het nationaal theater en de kerk van de Heilige Ignatius van Loyola waar vroeger een reliekschrijn van de Maagd van Guadeloupe werd bewaard.
Wie geïnteresseerd is in de cultuur van de Indio’s moet zeker een bezoek brengen aan de ruïnes van Tazumal in de buurt van de stad Chalchuapa op zo'n 75 kilometer van de hoofdstad. Hier moet vroeger een ceremoniële site van de Maya's geweest zijn en vooral de El Tazumal Piramide uit de zesde eeuw is bijzonder mooi.
El Salvador heeft een kustlijn van 320 kilometer langs de Stille Oceaan, die ideaal is voor strandvakanties met een hele rij aan badplaatsen, stranden en hotels. De betere daarvan zijn deze aan de Costa del Sol die via de hoofdsnelweg van het land makkelijk te bereiken is.
Buiten San Salvador zijn Santa Ana, San Miguel, Mejicanos en Santa Tecla andere grote steden in El Salvador.

Godsdienst
Meer dan 95% van de bevolking is christen; de overige 5% zijn zonder geloofsovertuiging of hangen een natuurgodsdienst aan.

Verbindingen
Vanuit Europa verzorgen alleen Iberia (IB) vanuit Madrid en Air France (AF) vanuit Parijs-Charles de Gaulle (CDG) rechtstreekse vluchten naar San Salvador (SAL).