Egypte (EG)


Reisgids Egypte

De Arabische Republiek Egypte ligt in het noordoosten van Afrika en wordt omsloten door Libië, Israël, Soedan, met in het oosten de Rode Zee en het noorden de Middellandse Zee.

Geografie; bergen en rivieren
Het landschap van Egypte bestaat voor 96% uit woestijn; enkel de overige vier procent van het oppervlak zijn bewoonbaar en cultiveerbaar. Deze vruchtbare gebieden - afgezien van de oases in de woestijn - bevinden zich alle in de onderste en bovenste Nijldelta, waar ook de meeste steden en bezienswaardigheden gelegen zijn.

Mount Catherine op het schiereiland Sinaï is met zijn 2.629 meter de hoogste berg van Egypte. De langste rivier en zowat de levensader van de staat is de 6.670 kilometer lange Nijl, die in de bergen van Rwanda en Burundi ontspringt en uitmondt in de Middellandse Zee. Na de Amazone in Zuid-Amerika is het tevens de langste stroom van de wereld.

Klimaat
Het klimaat in deze Noord-Afrikaanse staat wordt bepaald door subtropische winden bij de Rode Zee, door woestijnwinden in het binnenland en door milde, Middellandse Zeewinden in het noorden. Seizoenswisselingen zoals in Europa komen daarom uitsluitend in het noordelijke landsdeel voor. In het zuiden kent men feitelijk slechts twee seizoenen: een koeler seizoen waarbij de temperatuur overdag nog erg hoog is en een zeer heet jaargetijde. In de woestijngebieden zijn de temperatuursverschillen tussen dag (50°C tot 60°C) en nacht (0°C tot 10°C) erg groot; na zonsondergang heeft men dus zeker warmere kledij nodig. Neerslag is er het hele jaar door nauwelijks te verwachten in Egypte, tenzij dan in de kuststreken - en dan vooral rond Alexandrië. Het land is voor Europeeen traditionele vakantiebestemming voor de wintermaanden in Europa; nochtans zijn de maanden net voor of net na de winter meer aanbevelenswaard aangezien vele vakantieoorden dikwijls volledig volgeboekt kunnen zijn gedurende de drukke wintervakantiemaanden.

Bevolking
Egypte telt ruim 81,7 miljoen inwoners, waarvan 99% van Egyptische origine (inclusief Bedoeïenen en Berbers). Tevens heeft het land zo'n 78.000 vluchtelingen, waarvan 50.000 Palestijnen en 20.000 Soedanezen.

Taal en communicatie
De officiële taal in Egypte is het Arabisch. In het onderwijs wordt het Engels veel gebruikt en in mindere mate het Frans. In bepaalde streken zoals rond de havenstad Alexandrië begrijpt de oudere generatie ook Grieks. Verder kunnen handelaars en uitbaters in de toeristische gebieden zich ook wel behelpen met enkele Europese talen als het Duits, Italiaans, Pools, Russisch of Spaans.

Religie
Egypte is volgens de grondwet een islamitische staat. Meer dan 90% van de bevolking is soennitisch moslim, de overige tien procent zijn christelijke minderheden waarvan de Koptisch-Orthodoxe Kerk het grootst is.

Reisdocumenten
Zowel een identiteitskaart of paspoort als een visum zijn verplicht voor Nederlanders. Het paspoort dient nog minstens zes maanden geldig te zijn. Een visum kan op voorhand aangevraagd worden, maar kan ook eenvoudigweg tegen betaling bij aankomst op de luchthaven verkregen worden. Een normaal toeristenvisum is vier weken geldig en kan verlengd worden.

Reizigers die vanuit Israël aan de grensovergang van Taba-Eilat Egypte wensen binnen te komen, ontvangen ginds een toeristenvisum voor het schiereiland Sinaï dat slechts geldig is gedurende veertien dagen. Wie van daar uit verder in Egypte wil reizen, dient best op voorhand een visum in Nederland aan te vragen.

Gezondheid en vaccinaties
Het wordt aanbevolen ingeënt te zijn tegen hepatitis A en de vaccinaties tegen Hepatitis B, buiktyfus, polio, difterie en tetanus te vernieuwen. Indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen deze ziekte verplicht.Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. De hygiëne is in de toeristische centra behoorlijk goed maar toch dient men op te letten met rauwe, ongekookte groenten, water dat niet uit flessen komt of ijsblokjes. In de steden zijn de medische voorzieningen goed; er is wel een onderscheid tussen openbare en private ziekenhuizen.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Caïro is de grootste stad van de Arabische wereld en heeft met de suburbane regio’s rondom in totaal meer dan 25 miljoen inwoners, hetgeen zowat een derde van de Egyptische bevolking is. Het is een belangrijk politiek, cultureel en economisch centrum van het land en van het hele Midden-Oosten. Daarbij heeft het na Hollywood en Bollywood de derde grootste filmindustrie ter wereld. Caïro is een bruisende, levendige stad die nooit slaapt met een verrassende variëteit aan Afrikaanse en Oosterse bekoringen.

Veel excursies door de stad beginnen en eindigen aan de Midan Tahrir, een groot plein waar het gebouw van de Arabische Liga ligt, de kleine moskee van Oman Makran en het regionale bus- en metrostation. Het is ook de plaats waar een van de grote trekpleisters van de stad ligt, het Egyptisch Museum. Het museum herbergt onder meer de grootste collectie van schatten uit de Egyptische oudheid, archeologische vondsten van de Ottomaanse bezetting en unieke artefacten van vijf millennia. Het bekendst is uiteraard de waardevolle inhoud van de tombe van de jong gestorven farao Toetanchamon.

Verder heeft men van de 187 meter hoge Caïro Tower een mooi uitzicht op de op een na grootste stad van Afrika. Het oude centrum met haar prachtige islamitische architectuur en hoge gebouwen in Franse, neoklassieke stijl werd in 1979 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Er zijn verschillende moskeeën waarvan zeker de moskee van al-Azhar en de moskee van al-Hakim - beide uit de tiende eeuw - vermeldenswaard zijn. Ook erg de moeite waard is de Khan El-Khalili bazaar, die zowat de grootste en oudste souk ter wereld vormt. Sinds het einde van de veertiende eeuw verkopen handelaars hier allerhande dingen als traditionele lederwaren, koperwaren, handgemaakte stoffen, kruiden, waardevolle stenen, juwelen en reproducties van beroemde kunstwerken.

De begraafplaatsen in Caïro zijn evenzeer boeiend om zien omdat hier de eeuwenoude, Egyptische dodencultus bewaard bleef: de doden worden niet begraven maar krijgen naargelang hun status en de financiële middelen van de familie grote mausolea met verschillende ruimtes. Het stoffelijk overschot wordt te rusten gelegd in een stenen sarcofaag versierd met verzen uit de Koran, op de benedenverdieping van het mausoleum. In heel wat van deze dodensteden worden deze mausolea bewoond door armere mensen die geen dak boven het hoofd hebben.

De Zoo van Caïro is aanbevolen voor reizigers met kinderen: het is de grootste dierentuin van Afrika met meer dan vijfhonderd verschillende dieren. De zoo ligt vlak aan de universiteit en wordt in de weekends veelvuldig bezocht door de lokale inwoners.

Maar de meest bezochte bezienswaardigheden hier zijn uiteraard de piramides van Gizeh, die zonder twijfel bij de beroemdste bouwwerken der mensheid horen. Ze bevinden zich aan de noordelijke stadsrand en worden door de Egyptenaren zelf El Ahram, genoemd, hetgeen schuilplaats betekent. De grootste van de drie piramides op deze site is deze van farao Cheops waar naar schatting meer dan drie miljoen stenen blokken in verwerkt werden. De al even beroemde Sfinx - een kolossaal beeld van een leeuwenlichaam met het hoofd van een farao - ligt rechts van dit indrukwekkende bouwwerk. Bij valavond is het uitzicht overigens bijzonder spectaculair wanneer een lichtshow voor een betoverende sfeer rondom deze grafmonumenten zorgt.

Naast de duikgebieden en badstranden aan de Rode Zee zijn vooral de antieke opgravingsites van de farao’s de grootste toeristische trekpleister van het land. De belangrijkste en populairste necropolis is ongetwijfeld deze van Luxor aan de westelijke Nijloever in Opper-Egypte, waar zich ook de meest indrukwekkende monumenten bevinden. Luxor was lang de hoofdstad en het religieuze centrum van Egypte onder de farao’s; heden ten dage zijn in het openluchtmuseum verscheidene poorten, zalen, standbeelden, hoven, obelisken en tempels te zien. Nabij Karnak, een klein dorpje drie kilometer van Luxor, bevindt zich het grootste tempelcomplex van Egypte en het zou tevens het grootste religieuze bouwwerk ter wereld zijn. Andere bezienswaardigheden in de buurt van Luxor zijn onder meer de Dodentempel van Hatsjepsoet - de eerste vrouwelijke farao - en de Vallei der Koningen. Vanuit Luxor vertrekken verder heel wat rondvaartschepen en tradtionele feloeka’s waarmee men makkelijk de tempels van Esna, Edfu en Kom Ombo in het zuiden kan bereiken of waarmee men naar Assuan of de bekende rotstempel van Aboe Simbel kan varen.

Op het schiereiland Sinaï, in de buurt van Sharm el-Sheikh, kan de reiziger ook een bezoek brengen aan het Katharinaklooster op de heilige berg Sinaï, die door de Egyptenaren nu Djebel Moesa (Mozesberg) genoemd wordt. Het klooster werd gebouwd tijdens de zesde eeuw op een plaats waarvan men aannam dat Mozes het brandende braambos vond. Een beklimming van de 2.285 meter hoge berg kan een schitterend uitzicht opleveren, maar doet men best tijdens de vroege ochtend aangezien de temperaturen overdag te hoog zijn voor een dergelijke inspanning.

De Rode Zee biedt dan weer schitterende badstranden en vooral duikmogelijkheden. De kusten hier zijn bezaaid met de prachtigste koraalriffen van de noordelijke hemisfeer. De gebieden die op het vlak van toerisme het best ontwikkeld zijn, liggen rond Sharm el-Sheikh, in Hurghada, bij de Golf van Akaba en in het iets minder drukke Dahab. Bij de bekendere sites horen bijvoorbeeld het Shark Reef en Yolanda Reef in het nationale park van Ras Mohammed, die onder water rifmuren verbergen van om en bij de 800 meter diep. In iedere badplaats kan men duikclubs vinden en in de meeste duikcentra kunnen zowel beginners als gevorderde sportduikers en snorkelaars aan hun trekken komen.

Verbindingen
Egypte is dankzij haar uitstekende toeristische infrastructuur, haar duikgebieden bij de Rode Zee en vooral dankzij de prachtige archeologische sites een erg populaire vakantiebestemming. Het land wordt dan ook door haast alle grote, vliegtuigmaatschappijen, waaronder ook KLM en de eigen nationale vliegtuigfirma EgyptAir (MS), dagelijks of meermaals per week aangevlogen. Er zijn internationale luchthavens in Caïro (CAI), Luxor (LXR), Sharm el-Sheikh (SSH), Hurghada (HRG), Marsa Alam (RMF) en Alexandrië (ALY). Egypt Air verzorgt ook heel wat binnenlandse vluchten, zoals naar Aboe Simbel (ABS), Aswan (ASW), Port Said (PSD) en St. Catherine (SKV).

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Egypte / EG

3 Vluchten per week met Corendon Dutch Airlines

8 Vluchten per week met Egyptair, TAP Air Portugal

1 Vluchten per week met TUI fly Belgium

5 Vluchten per week met Egyptair, Brussels Airlines, TAP Air Portugal8 Vluchten per week met Egyptair, TAP Air Portugal

3 Vluchten per week met Corendon Dutch Airlines