Duitsland (DE)


Reisgids Duitsland

Duitsland meet een grens van in totaal 3757 km. In het noordwesten en in het oosten vormen de Noordzee en de Baltische Zee haar natuurlijke grenzen. In het zuiden ligt het land aan de Alpen. Verder grenst het aan landen als Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.

Geografie; bergen en rivieren
De bekendste Duitse rivieren zijn de Rijn, de Donau, de Elbe, de Oder, de Weser en de Eems. De langste daarvan is de Donau, die na de Wolga de meest uitgestrekte van Europa is en die uitmondt in de Zwarte Zee. De andere Duitse stromen eindigen in de Noord- of Oostzee.

De Noordzee is een binnenzee van de Atlantische Oceaan. Het zuidelijke deel is samen met het Kanaal het drukst bevaren zeegebied van de wereld. De Oostzee of Baltische Zee is dan weer een binnenzee die door het Kattegat verbonden is met de Noordzee.

De hoogste berg van het land is de Zugspitze (2962 m) die deel uitmaakt van de Alpen, het enige hooggebergte van de land. De hoogste top van het middelgebergte is de Feldberg in het Zwarte Woud (1493 m). Andere toppen boven de 1000 m zijn voorts het Erzgebirge, het Fichtelgebergte, de Zwabische Jura en de Harz met de Brocken (1142 m).

Duitsland beschikt ook over een aanzienlijk aantal eilanden die vooral gegroepeerd en voor het vasteland liggen. De eilanden liggend in de Noordzee zijn onderverdeeld in de Noord- en Oost-Friese Waddeneilanden; bij de eerste horen Sylt, Föhr, Amrum, Pellworm en Halligen, bij de laatste Borkum en Helgoland. De eilanden van de Oostzee liggen aan de Duitse "boddenkust". Daarbij horen Rügen, Usedom, Fehmarn, Poel en Hiddensee. De bekendste eilanden van de Duitse meren zijn Mainau, Lindau en Reichenau in het Bodenmeer en Herrenchiemsee in het Chiemsee of Beierse Meer.

Klimaat
Duitsland ligt in de gematigde zone, hetgeen betekent dat extreme temperaturen uitzonderlijk zijn. Het heeft een oceanisch klimaat: de winters zijn mild en de zomers koel met neerslag het hele jaar door. In het oosten kent het een continentaal klimaat; hier zijn de winters koud en de zomers warm. De Oberrheingraben is bijzonder in de zin dat de regio in de winter kan genieten van een oceanisch en in de zomer van een contintaal klimaat.

Bevolking
Duitsland heeft ruim 82 miljoen inwoners, waarvan 91% de Duitse nationaliteit heeft. Verder wonen er ruim 1.700.000 Turken, ruim 520.00 Italianen, ruim 380.000 Polen en ruim 290.000 Grieken in Duitsland.

Talen
Duits is de officiële taal van Duitsland. Verder worden er nog de minderheidstalen Noord-Fries, Deens en Sorbisch en vele immigrantentalen zoals Turks, Italiaans, Servokroatisch, Koerdisch, Pools en Russisch geproken.

Religie
67,5% van de bevolking is aangesloten bij een religieuze groepering, waarvan de rooms-katholieken het grootste aandeel hebben. Verder is bijna 30,5% protestants en zijn er 0,2 miljoen joden en 3,3 miljoen moslims in Duitsland.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Duitsland reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Duitsland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Duitsland worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere grote steden
De hoofdstad van Duitsland is Berlijn, dat van 1961 tot 1989 verdeeld was door de Berlijnse Muur en heden ten dage een belangrijk cultureel centrum van het land vormt. Andere belangrijke steden zijn de havenstad Hamburg, de hoofdstad van de deelstaat Beieren München, de bankenstad Frankfurt am Main, de epicentra van het carnaval Keulen en Mainz, de stad van de schrijvers Goethe en Schiller Weimar en Dresden met haar opera.

Bezienswaardigheden
Populaire toeristische bestemmingen zijn verder de eilanden en kusten van de Noordzee en de Baltische Zee, het Duitse middelgebergte, het Zwarte Woud en Sauerland. Het Bodenmeer, het Beierse Woud, de wijnstreek Franken in het zuiden, de Harz in Midden-Duitsland en het merengebied van Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten zijn ook interessante vakantiegebieden.

Het land is bovendien enorm rijk aan cultureel erfgoed, waarvan een aantal voorbeelden aan de lijst van het UNESCO-werelderfgoed werden bijgeschreven, zoals de Dom van Aken en het historische stadscentrum van Regensburg. De imposante kastelen van Neuschwanstein en Heidelberg en de middeleeuwse binnensteden in Rüdesheim am Rhein en Rothenburg ob der Tauber zijn toerististische trekpleisters, net als een aantal andere Duitse bouwwerken zoals de 368 m hoge Berlijnse Fernsehturm, de Munster van Ulm dat de hoogste kerktoren ter wereld heeft (161,53 m) en de Commerzbank Tower in Frankfurt am Main - met zijn 264 m het hoogste flatgebouw van het land. Maar zeker ook de 6000 musea die het land kent zijn vermeldenswaard; bij de belangrijkste daarvan horen het Deutsche Museum in München, het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg en die op het Museumsinsel in Berlijn waarbij de Alte Nationalgalerie en het Pergamonmuseum horen.

Verbindingen
De grootste inlandse havens van Europa vindt men ook in Duitsland. Het gaat om het havencomplex van Duisburg-Ruhrgebied en de haven van Mannheim.

De belangrijkste luchthavens zijn Frankfurt am Main (FRA), München (MUC), Düsseldorf (DUS), en verder de luchthavens van Berlijn (TXL, SXF en THF), Hamburg (HAM) en Keulen-Bonn (CGN).

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Duitsland / DE


99 Vluchten per week met Deutsche Lufthansa, South African Airways, ANA All Nippon Airways, Thai Airways, Adria Airways, Air Canada

18 Vluchten per week met Condor, Sun Express, TUI fly, Corendon Airlines26 Vluchten per week met Condor, TUI fly, Eurowings, Laudamotion, Norwegian Air International, Germania3 Vluchten per week met Mahan Air

78 Vluchten per week met KLM, Jet Airways (India), China Southern Airlines, Delta Air Lines, Etihad Airways

9 Vluchten per week met Pegasus Airlines, Corendon Airlines, Sun Express, SunExpress Deutschland


met Condor, TUI fly, Laudamotion, Eurowings

29 Vluchten per week met Pegasus Airlines, Turkish Airlines


29 Vluchten per week met Condor, Eurowings, TUI fly, Deutsche Lufthansa, Norwegian Air International, Laudamotion, Germania

met TUI fly, SunExpress Deutschland

6 Vluchten per week met Germania, Pegasus Airlines, SunExpress Deutschland