Dominicaanse Republiek (DO)


Reisgids Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een staat op het eiland Hispaniola, ten oosten van Haïti. Hispaniola situeert zich tussen de Atlantische Oceaan en de Caraïbische Zee.

Geografie; bergen en rivieren
Het land is grotendeels bergachtig met in het midden het Cordillera Central. De hoogste top van deze bergketen is de Pico Duarte met 3.175 meter die daarmee niet alleen de hoogste top van de Dominicaanse Republiek is maar van heel de Caribische regio.

Klimaat
Aan de noordkust heerst een tropisch klimaat met een zeer hoge luchtvochtigheidsgraad. In het zuiden is het droger omdat dit landsdeel zich aan de regenschaduwzijde van de Cordilleras Central bevindt. De temperatuur daalt op het hele eiland zelden onder de 16° C, maar in de bergen is het koeler en kunnen de temperaturen 's winters rond het vriespunt liggen.

Bevolking

De Dominicaanse Republiek telt ruim 9,5 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid een mengeling is van mensen met Afrikaanse, Europese en Indiaanse afkomst (73%). Verder is circa 16% van blanke Europese, voornamelijk Spaanse afkomst en 11% van zwarte Afrikaanse afkomst. Verder zijn er nog kleine groepen van Haïtianen, Duitsers, Italianen, Fransen en Oost-Aziaten.

Taal en communicatie
De officiële taal is het Spaans. In veel toeristische oorden kan men zich evenwel ook behelpen met het Engels.

Religie
Zowat 80% van de bevolking noemt zich christen, het overige deel is zonder geloofsovertuiging.

Reisdocumenten
Voor de Dominicaanse Republiek is geen visum vereist. Wel dienen Nederlanders een paspoort bij zich te hebben dat nog minstens geldig is tot na verblijf.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A alsook inentingen tegen polio, difterie, tetanus, buiktyfus, hepatitis B en gele koorts zijn aan te raden. Er is een beperkt risico op malaria en denguekoorts, die door muggen en insecten worden overgedragen. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Drink verder steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.

De medische infrastructuur van privé-ziekenhuizen in de Dominicaanse Republiek is erg goed maar duur; de openbare hospitalen zijn helaas minder degelijk. Vergeet in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en vooraf een goede reisverzekering af te sluiten.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Santo Domingo is gelegen aan de monding van de Rio Ozama. Ze werd gesticht in 1496 en is daarmee een van de oudste steden van Amerika. De oude binnenstad werd door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Haar kathedraal is dan ook het oudste huis van God in de "Nieuwe Wereld" en zou de beenderen van Christoffel Columbus herbergen.

Veel mensen nemen een all-invakantie op de Domicaanse Republiek en verlaten zelden de omgeving van het hotel. Nochtans heeft het land veel meer te bieden dan alleen zon en zee. Zo zijn er bijvoorbeeld de grotten van Los Tres Ojos (De Drie Ogen) aan de rand van Santo Domingo. Door de beweging van tektonische platen vormden zich in dit grottencomplex vier ondergrondse meren - de plaats kreeg al eerder zijn naam, totdat in 1948 een vierde meer werd ontdekt.

Honderd kilometer ten westen van de hoofdstad ligt het kustdorp Altos de Chavón, dat in 1970 werd gebouwd uit koraalstenen en werd bewoond door kunstenaars. Aan de noordelijke kust kan men zich laten verbazen door de pracht van het schiereiland Samaná. Het bekendste plaatsje is zeker het eilandje Cayo Levantado vlak voor de kust dat als decor fungeert voor de reclames van Baccardi Rum; het kreeg dan ook als bijnaam Baccardi Island.

Ook in het noorden bevindt zich Santiago de los Caballeros, de grootste stad van de Dominicaanse Republiek na Santo Domingo met ongeveer 600.000 inwoners. Het is de stad van rum en sigaren, en toeristen kunnen hier rondleidingen nemen door de sigarenfabrieken. De dure en beroemde Davidoff-sigaar wordt hier gemaakt en kan hier voor een laag prijsje gekocht worden.

Slechts een paar kilometer van de Dominicaanse zuidoostelijke kust situeert zich dan weer het droomeiland Saona, dat een nagenoeg intact Caribisch ecosysteem heeft. Het eiland maakt deel uit van het Parque Nacional del Este, dat sedert 1975 een beschermd natuurgebied is. Het is het grootste natuurreservaat van het land en is bekend om haar enorme diversiteit aan tropische vogels, fijne zandstranden en helder water.

Een andere natuurlijke bezienswaardigheid is de Pico Isabel de Torres, een berg van 793 meter die te bereiken is met een kabelbaan vanuit Puerto Plata. Op de rug werd een Christusbeeld opgetrokken.

Tot slot is ook het Parque Nacional Los Haitises zeker vermeldenswaard omwille van haar bijzonder interessante en verrassende landschapsvormen. Het park bestaat uit een weelderig groen karstgebied met wijd vertakte grotten en holen, caldera's en indrukwekkende, dikwijls begroeide rotsformaties die van veraf lijken op eilandjes in de zee. Naast de tropische bebossing en de rijke dierenwereld zijn ook de rotstekeningen van het Taino-volk in de grotten van La Arena en La Linea in dit park absoluut onvergetelijk.

Buiten Santo Domingo en Santiago de los Caballeros zijn Puerto Plata, Punta Cana, La Romana en Samaná andere grote steden in de Dominicaanse Republiek.

Verbindingen
De Dominicaanse Republiek is uitgegroeid uit tot een belangrijke vakantiebestemming voor Europeanen; er vliegen dan ook heel wat chartermaatschappijen naar Santo Domingo (SDQ), Puerto Plata (POP) of naar Punta Cana (PUJ), zeker gedurende de wintermaanden. Vanaf Amsterdam kan men naar de hoofdstad vliegen met een tussenstop in Parijs-Charles de Gaulle of eventueel Madrid. De nationale luchtvaartmaatschappij Air Santo Domingo (EX) verzorgt dan weer een aantal vluchten naar bestemmingen in de wijdere regio, zoals bijvoorbeeld naar Santiago (STI), La Romana (LRM) of Barahona (BRX).

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Dominicaanse Republiek / DO