Cyprus (CY)


 • Land Cyprus
 • Werelddeel: Europa
 • Oppervlakte: 9,250 km²
 • Inwoners: 1,117,000
 • Hoofdstad: Nicosia
 • ISO-code: CY
 • Officiële taal: Grieks, Turks
 • Landnummer: +357
 • Munteenheid: Euro
 • Nummerplaat: CY
 • Andere schrijfwijzen: Kypriakí Dhimokratía
 • Vliegroutes van Cyprus: 1583
 • Vliegroutes naar Cyprus: 1593
 • Populairste luchthavens: Larnaca (LCA), Paphos (PFO), Ercan (ECN)
 • Grote steden: Nicosia, Limasol, Larnaca, Famagusta, Paphos, Kyrenia, Güzelyurt, Aradippou, Paralimni, Lefka, Geri, Ypsonas, Dhali, Xeri, Livadia
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Cyprus: Cyprus Airways, Tus Airways, Cobalt Air

Reisgids Cyprus

Cyprus is het meest oostelijke eiland in de Middelandse Zee. Het eiland is onderverdeeld in het Griekssprekende zuiden en het Turkse noorden, waarbij het Turkse gedeelte internationaal enkel door Turkije wordt erkend.

Geografie; bergen en rivieren
Cyprus wordt doorsneden door twee gebergtes: de van de kust vertrekkende Pentadaktylos in het noorden en de vulkanische en bosrijke Troödos in het centrum en het zuidwesten van het eiland. In het laatstgenoemde bevindt zich tevens de hoogste top van het eiland, de Olympos met 1952 m. Tussen deze bergketens ligt de vruchtbare Messaoria-vlakte, met de hoofdstad Nicosia in het centrum.

Klimaat
Het klimaat op Cyprus is mediterraan met een duidelijke continentale inslag: de zomers zijn er heet en droog, en regenbuien komen zelden voor. De winter daarentegen is eerder zacht en tevens regenachtig.

Bevolking
De Republiek Cyprus telt bijna 800.000 inwoners, waarvan 77% Grieken zijn en 18% Turken. De Turkse Republiek Noord-Cyprus heeft ongeveer 265.000 inwoners, voornamelijk Turken.

Talen

De nationale talen van de Republiek zijn Grieks en Turks. Verder is Engels een voertaal.

Religie
De meerderheid van de bevolking van de Republiek Cyprus is Grieks-orthodox (78%), gevolgd door moslims (18%) en leden van de Armeens-apostolische Kerk en de Maronitische Kerk

Reisdocumenten
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Cyprus reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal nog 3 maanden geldig na aankomst, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Cyprus is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Cyprus worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Nicosia, de hoofdstad van de Republiek Cyprus, ligt in het hart van het eiland en wordt sedert de burgeroorlog van 1974 in tweeën gedeeld door een versperring van barricades en prikkeldraad. Deze zogenaamde "Groene Lijn" scheidt het Griekse van het Turkse gedeelte en wordt bewaakt door VN-blauwhelmen. De luchthaven van de stad ligt in de door de VN gecontroleerde zone. Over het algemeen kan men zeggen dat het oude stadsgedeelte er slecht bijligt. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden, zoals de vijf kilometer lange Venetiaanse stadsomwalling, het bevrijdingsmunument, de Johanneskathedraal, het Iconenmuseum in het Aartsbisschoppelijk Paleis en het Archeologisch Museum. Ook in het noordelijke stadsdeel valt er nog wat te zien, zoals de Arabahmet Moskee, de Selimiye Moskee, de Bibliotheek van Sultan Mahmut, het Plein van Atatürk en de oude karavanserai Büyük Han.

Andere interessante steden in het Griekse deel van het eiland zijn Limmasol, Larnaca, Paphos en Polis. In het Turkse deel dan weer zijn Famagusta en Kyrenia vermeldenswaard.

Cyprus is enorm populair als bestemming voor strandvakanties. De grootste badplaats is Agia Napa in het oosten van het eiland. Het Nissi Beach daar geldt als het mooiste strand, maar ook deze van Protaras zijn schitterend. Verder vindt men in het gebied rond Paphos veel overblijfselen van antieke steden en plaatsen. Natuurliefhebbers van hun kant zullen ongetwijfeld in het Troödosgebergte en op het schiereiland Akamas met in het centrum Polis aan hun trekken komen.

Verbindingen
Op Cyprus bevinden zich internationale luchthavens in Paphos en Larnaca. In Noord-Cyprus is er deze van Ercan, waarop men enkel vliegt vanuit Turkije. Er zijn tevens bootverbindingen naar Kyrenia vanuit de Turkse havens Mersin, Taşucu en Alanya.