Costa Rica (CR)


Reisgids Coast Rica

De Republiek Costa Rica is een land in Centraal-Amerika en een schakel is in de keten van landen die de verbinding vormt tussen Zuid- en Noord-Amerika en dat in het noorden grenst aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama.

Geografie; bergen en rivieren
Costa Rica is een waar paradijs voor natuurliefhebbers met tropische regenwouden, een prachtige kustlijn met koraalriffen voor de kust, vulkanen en hoge gebergtes en savannes. Zowel aan de zijde van de Caribische Zee als deze van de Grote Oceaan zijn schitterende badplaatsen te vinden.

Over het algemeen is Costa Rico in te delen in drie verschillende landschaptypes: de bergketens van de Cordilleras, de overstromingsgebieden aan de kust van de Caribische Zee en de heuvelige kusten aan de Grote Oceaan.

Het hoogste punt van het land is de Chirripó Grande met 3.432 meter. Andere bergen zijn de vulkaan de Turrialba (3.339 meter), de Irazú (3.432 meter), de Barva (2.906 meter) en de Poás (2.704 meter). De langste stroom van Costa Rica is de Rio Grande de Terraba met een lengte van in totaal 195 kilometer. Het grootste meer is dan weer het kunstmatig aangelegde Arenalmeer met een omvang van ongeveer 80 km².

Klimaat
Costa Rica kent twee seizoenen: tussen mei en november is er het regenseizoen en tussen december en april is er een droge periode. Gedurende het regenseizoen valt de neerslag slechts kortstondig en dan nog meestal 's nachts, hetgeen voor een aangename temperatuur zorgt en de natuur verlevendigt.

Bevolking
Costa Rica telt bijna 4,2 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid Mesties en blanken zijn (94%), gevolgd door zwarten (1%), Indianen (1%) en Chinezen (1%).

Taal en communicatie
De officiële landstaal van Costa Rica is Spaans, maar ook Engels en Creools worden op de meeste plaatsen begrepen.

Religie
Zowat 98% van de bevolking van het land is christelijk. Daarnaast is er nog een minderheid van bahá'ís.

Reisdocumenten
Voor Costa Rica is geen visum vereist. Wel dienen Nederlanders een paspoort bij zich te hebben dat nog minstens 30 dagen geldig is na aankomst.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A is verplicht en ook inentingen tegen polio, difterie, tetanus, Hepatitis B en gele koorts zijn aan te raden. Aangezien malaria voorkomt in Costa Rica, neemt u best contact op met uw huisarts voor advies. Ook denguekoorts, dat eveneens door muggen en insecten wordt overgedragen, komt voor. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.

De medische infrastructuur in Costa Rica is erg goed; indien mogelijk neemt men best een privé-ziekenhuis. Vergeet in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Costa Rica is San José, een plaats met 750.000 inwoners die bekend staat voor haar levendige markten en overvloedige keuze aan juwelen, aardewerk en textiel. De welgekende Costa Ricaanse koffie kan hier worden gekocht in goedgevulde zakken. Verder is de Catedral Metropólitano zeker een bezoek waard: de kerk werd gebouwd in 1871 in Grieks-Orthodoxe stijl en heeft een prachtig uitgewerkt altaar.

Twintig kilometer ten zuidoosten van San José ligt de stad Cartago, die de eerste hoofdstad van het land was. Hier staat onder meer de Basilica de Nuestra Senora de Los Angeles, waar zich het beeld bevindt van de Zwarte Madonna - "La Négrita" - die eertijds aan een meisje verscheen en nu patroonheilige is van Costa Rica. Aan het beeld worden enkele wonderen toegeschreven, vandaar dat de kathedraal dagelijks bezocht wordt door talloze bedevaarders. Op 2 augustus wordt er dan nog ter ere van haar de Procesion de los Milagros gehouden, een processie die wordt afgelegd van San José naar Cartago.

In 1948 werd in Costa Rica het leger afgeschaft en sindsdien wordt het bespaarde geld geïnvesteerd in sociale en vooral ecologische projecten zoals in het uitbouwen van de nationale parken. Meer dan een kwart van het land staat onder milieubescherming. Zo is het nationale park Cahuita erg mooi: op een oppervlak van ongeveer 12 km² bestaat het vooral uit moerassen en mangrovewouden waar talloze tropische vogelsoorten leven. Het park wordt begrensd door prachtige, witte zandstranden.

Maar Corcovado is zonder twijfel het meest adembenemende park. In feite is het als een kleine versie van het Amazonewoud en herbergt het een ongelooflijk rijke flora en fauna. In dit gebied valt overigens in vergelijking met de rest van Costa Rica bijzonder veel neerslag en is de luchtvochtigheid dan ook erg hoog.

In het nationale park El Arenal zijn de bezienswaardigheden het Arenalmeer en de gelijknamige vulkaan, waar men regelmatig vloeiende lava naar beneden kan zien stromen - zonder veel gevaar voor de omgeving overigens. Na het vallen van de avond baadt de berg in een felrode gloed, hetgeen werkelijk een prachtig beeld is. Het nationale park Rincón de la Vieja is een andere plek in Costa Rica om vulkanen in een prachtige omgeving te ervaren. Hier liggen de Rincón de la Vieja - die voor het laatst in 1998 uitbarstte - en de Santa María met in hun buurt enkele kokende modderpoelen.

Naast San José zijn Puerto Limon, San Francisco, Alajuela, Liberia en Paraiso enkele andere grote steden in Costa Rica.

Verbindingen
Heel wat lijn- en chartermaatschappijen vliegen naar San José (SJO). Vanuit Europa gaat het bijvoorbeeld om Iberia (IB) en Condor (DE). Vanuit Amsterdam of Brussel zal men wel steeds moeten overstappen en dit gebeurt in veel gevallen in de V.S. De nationale, Costa Ricaanse luchtvaartfirma Sansa (RZ) biedt verder nog goede verbindingen aan naar bijvoorbeeld Liberia (LIR).