China (CN)


Reisgids China

De Volksrepubliek China grenst aan 14 staten, geen land grenst aan meer buurlanden: Afghanistan, Bhutan, India, Kazachstan, Noord-Korea, Kirgizië, Laos, Mongolië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Vietnam. Sinds haar oprichting in 1949 wordt het geregeerd door de Communistische Partij van China. De benamingen 'China' en 'Sino' stammen waarschijnlijk af van het Chinese woord 秦 (Pinyin: Qin, uitspraak: Tschin) van de Qin-dynastie. Via vele wegen en talen bereikte het woord via de zijderoute Europa.

Geografie en klimaat
De Volksrepubliek China omvat bijna het gehele geografische en culturele gebied dat als China bekend staat, met uitzondering van Taiwan en enkele kleine eilanden voor de kust van Fujian. De politieke status van Taiwan is omstreden; het eiland wordt door de Republiek China geregeerd. De term Continentaal China wordt in deze samenhang graag gebruikt en verwijst naar de Volksrepubliek China exclusief de beide Speciale Bestuurlijke regio's Hongkong en Macau.

Het land wordt niet alleen door politiek voortgebrachte grenzen, maar ook door geologische grenzen afgebakend: in het oosten en zuidoosten door zeeën (Gele Zee, Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee), in het zuiden, zuidwesten, westen en noordwesten door hoge massieven en in het noorden door steppes en woestijnen.

Het oppervlakte van het land is met bijna 10 miljoen vierkante kilometer ongeveer zo groot als de Verenigde Staten of heel Europa tot aan de Oeral. Dat betekent dat de landschappen, de klimatische omstandigheden en daarmee de levensvoorwaarden sterk verschillen tussen de afzonderlijk regio's. In het noorden en westen heerst een continentaal klimaat met koude winters en hete zomers en in het zuiden een tropisch tot subtropisch klimaat. Alleen Tibet heeft een hooggebergteklimaat.

De belangrijkste rivieren zijn de Blauwe Rivier of Jangtsekiang ("Lange Rivier") en de Gele Rivier (Huanghe), gevolgd door de Mekong, de Parelrivier, de Brahmaputra en de Amoer. Vanwege de topografie van het land stromen de meeste rivieren van het westen naar het oosten, dat wil zeggen vanuit de regio's met weinig regen en hoge ligging naar de regio's met veel regen en lage ligging.

Bevolking
De Volksrepubliek China is met meer dan 1,3 miljard inwoners het dichtst bevolkte land ter wereld en het geboorteland van circa 20% van de wereldbevolking. De bevolking bestaat voor 92% uit Han-Chinezen, genoemd naar de Han-dynastie. De overige 8% bestaat uit niet-Han minderheden. De overheid erkent 56 officiële ethnische groepen, waaronder Zhuang, Hui, Oeigoeren, Yi, Tibetanen, Miao, Mongolen en Koreanen.

Talen
In China worden er meerdere talen en talloze dialecten gesproken. Mandarijn Chinees wordt het meest gesproken, voornamelijk door de Han-Chinezen in het noorden. In het zuiden worden onder andere Kantonees, Wu, Hakka, Tibetaans. De Chinese karakters zijn gemeenschappelijk voor alle dialecten, de uitspraak is echter verschillend.

Religie
De Volksrepubliek is een atheïstische staat. Tegenwoordig belijdt de meerderheid van de Chinezen geen religie. Er bestaan geen officiële statistieken over godsdienst in China.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar China reizen hebben een visum nodig. Voor een toeristische reis heeft men bij het aanvragen van het visum een paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis) en een boekingsbevestiging of vluchtschema nodig. Voor een zakelijke reis heeft men een paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis) en een uitnodiging vanuit China. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen en indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor dit land. Verder bestaat er het gehele jaar door een malaria risico. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Peking (Běijīng) is het politieke en culturele centrum van het land en heeft in haar agglomeratie meer dan 15 miljoen inwoners. Vanwege haar meer dan 3000 jaar oude geschiedenis bevindt zich hier een bijzonder werelderfgoed. Interessante bezienswaardigheden zijn onder meer de Tiananmen-plein (Plein van de Hemelse Vrede), de Verboden Stad met het keizerlijk paleis, het Zomerpaleis en talloze tempels.

Tevens het grootste bouwwerk ter wereld bevindt zich in China. De "Wànlĭ Chángchéng" (Chinese Muur) van meer dan 6300 km lang is een toeristische highlight van het Rijk van het Midden. De Chinese naam,Muur van 10.000 li, bevat een lengtemaat. 10.000 staat in het Chinees voor 'oneindig' en dus betekent de naam "onvoorstelbaar lange muur". Het populairst is het gedeelte bij Badaling, aangezien het eenvoudig met de bus en trein vanuit Peking te bereiken is.

Andere belangrijke en grote steden zijn Shanghai, Chongqing, Xi’an, Chengdu, Tianjin, Shenyang, Harbin.

Verbindingen
China heeft vele internationale en regionale luchthavens. De belangrijkste luchthaven is Beijing Capital International Airport, gevolgd door Guangzhou Baiyun International Airport, Shanghai Pudong International Airport, Luoyang Airport, Shenzhen Bao'an International Airport en Shanghai Hongqiao International Airport. De internationale luchthavens van de beide Speciale Bestuurlijke regio's Hongkong en Macau zijn tevens van groot belang. China Southern Airlines en Air China zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen van China.

De trein is het meest gebruikte vervoersmiddel voor lange afstanden in de Volksrepubliek China. Het spoorwegnetwerk loopt door het gehele land en telt zo'n 78.000 kilometer. Beroemde spoorlijnen zijn de Trans-Mongolië spoorlijn, die van Oelan-Oede in Rusland naar Jining in China voert, en de Peking-Lhasa-spoorweg, die een maximale hoogte van 5076 meter bereikt en daarmee de hoogste ter wereld is.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar China / CN