Burkina Faso (BF)


 • Land Burkina Faso
 • Werelddeel: Afrika
 • Oppervlakte: 274,200 km²
 • Inwoners: 15,730,977
 • Hoofdstad: Ouagadougou
 • ISO-code: BF
 • Officiële taal: Frans
 • Landnummer: +226
 • Munteenheid: CFA-frank
 • Nummerplaat: BF
 • Andere schrijfwijzen: Burkina Fasso, Burquina Faso, Burquina Fasso
 • Vliegroutes van Burkina Faso: 418
 • Vliegroutes naar Burkina Faso: 418
 • Populairste luchthavens: Ouagadougou (OUA), Bobo-Dioulasso (BOY)
 • Grote steden: Ouagadougou, Bobo-Dioulasso, Koudougou, Ouahigouya, Banfora, Dédougou, Kaya, Dori, Tenkodogo, Réo, Houndé, Fada N'Gourma, Koupéla, Kombissiri, Garango
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Burkina Faso: Air Burkina

Reisgids Burkina Faso (Afrika)

Burkina Faso is een republiek in West-Afrika aan de zuidelijke rand van de Sahara en omsloten door Mali, Niger, Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust. Tot 1984 heette het land Opper-Volta.

Geografie; bergen en rivieren
Het land ligt op een golvende schiervlakte. In het zuidwesten bij de grens met Mali stijgt dit naar een zandstenen gebergte waarin ook het hoogste punt van het land gelegen is, met name de Tena Kourou met 749 meter. Terwijl het noordelijke deel van het land erg droog is en wordt beïnvloed door de Saharawinden, wordt het zuiden -waar veel meer neerslag valt - ingenomen door begroeide savannes. Het hart van Burkina Faso wordt doorsneden door de rivieren de Mouhoun, de Nazinon en de Nakambé waarrond zich smalle, vruchtbare stroken land gevormd hebben. Hier zijn de oogsten nog productief en het gebied geldt als het voedseldepot van het arme land, hoewel ook hier de dreigende Sahara langzaam maar zeker dichterbij komt.

Klimaat
Burkina Faso kent een tropisch wisselklimaat. De wissel van de twee seizoenen in het land valt in april en wordt bewerkstelligt door de hete woestijnwind Harmattan. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 30° C. Tijdens het regenseizoen tussen mei en oktober is het weer koeler en draaglijker, met minder neerslag in het noorden dan in het vochtige, groene tropische savannegebied in het zuidwesten.

Taal en communicatie
De officiële taal is het Frans, maar de meest gesproken talen het More en het Dioula. In de steden wordt over het algemeen ook wat Engels en Arabisch begrepen.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen de gele koorts is wettelijk verplicht en inentingen tegen hepatitis A, buiktyfus, polio, tetanus, bilharzia en difterie zijn ten zeerste aan te raden. Verder laat men zich best het viervoudige vaccin tegen meningitis toedienen. Malaria komt vaak voor in het land, dus vraag uw huisarts naar afdoende voorzorgen, slaap ter plekke steeds onder een muggennet, draag voldoende bedekkende kledij en gebruik muggenafwerende producten met DEET.
De medische faciliteiten in Burkina Faso zijn van middelmatige kwaliteit en vaak zijn er niet voldoende materiaal en medicatie. Neem dus in ieder geval een goede reisapotheek mee en sluit voor vertrek een ziekte- en repatriëringverzekering af.

Reisdocumenten
Een visum is verplicht voor reizigers uit Nederland en uit België. Daarnaast heeft men ook een paspoort nodig; voor Nederlanders moet dit nog tenminste geldig zijn tot zes maanden na de terugreis, terwijl voor Belgen dit nog zes maand na aankomst in Burkina Faso geldig hoort te zijn.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Ouagadougou telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners en is het economisch en cultureel centrum van het land. Het is een typisch Afrikaanse stad die de afgelopen jaren enorm uitbreidde - hoewel zonder veel planning. Het Etnologisch Museum met haar omvangrijke collectie aan kunstvoorwerpen van het Mossi-volk, het Muziekmuseum, het Paleis van de Mogho Naba - de koning van de Mossi's - en de grote moskee zijn belangrijke toeristische trekpleisters. Net buiten de stad bevindt zich nog een kunstmatig meer waar verschillende diersoorten zich komen laven.
Maar uiteraard zijn de meest bezochte plaatsen in het land de prachtige nationale parken die over heel Burkina Faso verspreid liggen. Het grootst en bekendst is het Nationale Park “W” dat werd uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. De naam van het park werd ontleend aan de vorm van de letter W die de rivier de Niger er aanneemt. Het beschermd gebied is gelegen in drie verschillende landen, met name Niger, Benin en Burkina Faso en is de leefplaats van een groot aantal typische savannedieren waaronder olifanten, antilopen, hyena's, jakhalzen, leeuwen, cheetahs, nijlpaarden, verschillende primatensoorten en rond de driehonderd vijftig vogelsoorten.
Andere natuurreservaten zijn het Mare aux Hippotames in de buurt van Bobo-Dioulasso, Kaboré-Tambi tussen Ouagadougou en de Ghanese grens, het Parc National d’ Arly in het zuidoosten en Deux-Balés dat op de hoofdweg van Ouagadougou naar Bobo-Dioulasso gelegen is.
Bobo-Dioulasso in het westen is de op een na grootste stad en door haar ligging in een vruchtbaar gebied van belangrijke economische waarde. De stad is een draaischijf voor vrachtvervoer en de luchthaven een hub voor binnenlandse vluchten en vluchten naar naburige, Afrikaanse landen - bijvoorbeeld van Air Burkina en andere Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen.
De grote moskee in de stad werd opgetrokken uit kleistenen uit Soedan en is een van de bezienswaardigheden hier. Verder is er het culturele festival Semaine Nationale de la Culture dat iedere twee jaar plaats vindt.
Ten zuiden van Bobo-Dioulasso liggen nog de Banforawatervallen, waar de rivier de Comoé van de zandstenen rug van kliffen Chaîne de Banfora naar de onderliggende vlakte valt. Reizigers zouden van daar uit zeker ook het nabijgelegen Tégrélameer moeten bezoeken dat dankzij de nijlpaardenkolonie die er leeft erg populair is bij toeristen.

Godsdienst
Ongeveer de helft van de inwoners van Burkina Faso zijn moslim, 40 % hangen natuurgodsdiensten aan en 10 % is christen.

Verbindingen
Vanuit Amsterdam is de beste verbinding naar Ouagadougou (OUA) via Parijs-Charles de Gaulle met Air France of KLM, of via Casablanca met Air Maroc. Van Parijs-Orly zijn er dan weer vluchten van de nationale vliegtuigmaatschappij Air Burkina. In Bobo-Dioulasso (BOY) vertrekken dan weer hoofdzakelijk binnenlandse vluchten en vluchten naar naburige landen.