Brazilië (BR)


Reisgids Brazilië

Brazilië is de grootste staat in Zuid-Amerika, die ongeveer 47% van het oppervlak van dit werelddeel inneemt en meer dan 186 miljoen inwoners telt. Ze deelt met alle andere Zuid-Amerikaanse landen een grens, behalve met Chili en Ecuador.

Geografie; bergen en rivieren
Het landschap van Brazilië wordt overheerst door het grootste regenwoud ter wereld, in het Amazonebekken in het noorden tot de heuvels en bergen in het noorden. Het merendeel van de bevolking leeft aan de Atlantische Oceaan waar zich ook alle grote steden van het land bevinden.

De hoogste bergen van het land liggen in het nationale park Pico de Neblina; het zijn de gelijknamige Pico de Neblina (3.010 meter) en de Pico 31 de Março met 2.973 meter. De langste rivier van Brazilië is de Amazone, met haar 6450 kilometer meteen ook de langste stroom ter wereld. Van de Atlantische Oceaan tot aan de stad Manaus is ze bevaarbaar en ze kan dan ook gerust een levensnoodzakelijke transportader genoemd worden.

Klimaat
Het klimaat varieert van tropisch tot subtropisch met weinig seizoenswisselingen. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds boven de 20° C.

Bevolking
Brazilië heeft met ruim 190 miljoen inwoners het vijfde grootste inwoneraantal ter wereld. De bevolking is een mengelmoes van Europeanen, Afrikanen en indianen. Tevens zijn zo'n 1,4 miljoen Brazilianen van Japanse afkomst.

Talen
De officiële taal van Brazilië is Portugees, dat zich in de uitspraak en grammatica licht onderscheidt van de Europese variant. Brazilië kent tevens vele minderheidstalen, zoals verschillende indiaanse talen, maar tevens immigrantentalen als Duits, Italiaans, Japans en Koreaans.

Religie
Meer dan 80% van de Braziliaanse bevolking is rooms-katholiek. Een grote minderheid van ongeveer 10% is protestants en de rest bestaat uit boeddhisten, moslims en aanhangers van natuurgodsdiensten.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Brazilië reizen hebben een visum nodig. Deze wordt in normale gevallen bij aankomst afgegeven met een geldigheidsduur van drie maanden. Dit kan met een paspoort of identiteitskaart, minimaal nog zes maanden geldig na vertrek uit Brazilië. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, gele koorts, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen. Verder bestaat er het gehele jaar door een malaria risico. Naast eventuele malariapillen wordt geadviseerd de volgende risicobeperkende maatregelen te treffen: 's avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken.Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Brasilia bevindt zich in het zuiden, op een hoogplateau op 1150 meter. De stad is eind jaren vijftig in enkele jaren tijd uit de grond gestampt als nieuwe, neutrale opvolger van de voormalige hoofdstad Rio de Janeiro. Kenmerkend voor de stad zijn de monumentale gebouwen van architect Oscar Niemeyer. Rio de Janeiro staat bekend om het grote beeld van Jezus dat op de Corcovado - een 710 meter hoge rots - met uitgestrekte armen over de stad uitkijkt. De Suikerbroodberg met zijn karakteristieke afgeronde kegelvorm is tevens een belangrijke landmark van de stad. Men kan de top van deze berg (396 m) met een 1400 meter lange kabelbaan bereiken. Tevens zijn het strand van Ipanema en uiteraard het jaarlijks plaatsvindende carnaval grote toeristische trekpleisters.

Andere Braziliaanse steden die de moeite van een bezoek zeker waard zijn, zijn onder andere Belo Horizonte, Rio Branco, Ouro Preto met haar barokke architectuur, Fortaleza, Olinda met haar historische centrum en lokale cultuur, Natal, Salvador de Bahia, bekend om de van oorsprong Afrikaanse vechtsport Capoeira, Recife, Diamantina, die haar naam te danken heeft aan de productie van diamanten, Campo Grande, São Paulo en Porto Alegre.

Brazilië kent tevens een prachtige natuur, waaronder de nationale parken Serra dos Órgãos, met zijn oerbos en orgelvormige rotsformaties en Iguaçu, beroemd om zijn 2700 meter brede Cataratas do Iguaçuwatervallen.

Verbindingen
Door de grote afstanden tussen de steden, is de luchtvaart steeds belangrijker geworden in Brazilië. Voor de meeste Brazilianen is dit evenwel nog te duur en zij zijn geneigd om zelf over hele lange trajecten de bus te nemen. Er worden echter steeds meer luchtvaartmaatschappijen opgericht die, in navolging van de Europese low cost maatschappijen, betaalbare vluchten binnen Brazilië aanbieden. De grootste luchthaven in het land is de Aeroporto Internacional de São Paulo-Guarulhos in Guarulhos, nabij São Paulo, met jaarlijks meer dan 13 miljoen passagiers. Om de twee overbelaste luchthavens van São Paulo te ontlasten wordt in Campinas, 80 kilometer verwijderd van São Paulo, de uitbreiding van de daar ter plaatse luchthaven Viracopos tot de grootste luchthaven van Zuid-Amerika met een capaciteit van jaarlijks tot 55 miljoen passagiers gepland.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Brazilië / BR

8 Vluchten per week met Gol Transportes Aéreos, KLM, Xiamen Airlines

4 Vluchten per week met Gol Transportes Aéreos, KLM, Air France


7 Vluchten per week met TAP Air Portugal, Azul Brazilian Airlines