Botswana (BW)


 • Land Botswana
 • Werelddeel: Afrika
 • Oppervlakte: 582,000 km²
 • Inwoners: 2,155,784
 • Hoofdstad: Gaborone
 • ISO-code: BW
 • Officiële taal: Engels
 • Landnummer: +267
 • Munteenheid: Pula
 • Nummerplaat: RB
 • Andere schrijfwijzen: Bostuana, Botswana
 • Vliegroutes van Botswana: 422
 • Vliegroutes naar Botswana: 558
 • Populairste luchthavens: Kasane (BBK), Maun (MUB), Francistown (FRW), Gaborone (GBE)
 • Grote steden: Gaborone, Francistown, Molepolole, Selebi-Phikwe, Maun, Serowe, Kanye, Mahalapye, Mogoditshane, Lobatse, Palapye, Ramotswa, Thamaga, Mosopa, Letlhakane
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Botswana: Air Botswana

Reisgids Botswana (Afrika)

De Republiek Botswana is een land dat in het zuiden van Afrika ligt, ingesloten tussen Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Namibië.

Geografie; bergen en rivieren
Botswana ligt op de hooglanden van Zuid-Afrika en wordt gekenmerkt door twee landschapstypes. Ongeveer 80% van het oppervlak wordt ingenomen door de onvruchtbare Kalahariwoestijn, die zich uitstrekt van de grens met Namibië tot de Okavangodelta. Enkel in het noordoosten van het land, bij de rivier de Okavango en vooral gedurende het regenseizoen is de bodem groen en vruchtbaar. In dit ietwat vreemd aandoend gebied met een oppervlakte van 15.000 km² en bestaande uit kanalen, lagunes, rivieren en eilanden is er water in overvloed. Ook het merendeel van de nationale parken liggen in de delta - dit zijn de toeristische trekpleisters van het land die na hevige regen veranderen in de meest ongerepte en mooiste natuurlijke streken van Afrika.
Het hoogste punt van het land is Tsodo Hill met 1.489 meter die in het noordwesten bij de grens met Namibië ligt. Botswana’s langste rivier is de Limpopo met 1.600 kilometer, die deels langs deze grens stroomt. Een andere belangrijke rivier is de 1.300 kilometer lange Okavango, die ontspringt in op het Biéplateau in Angola en uiteindelijk uitloopt in de droge Kalahariwoestijn.

Klimaat
Botswana kent een droog savanne- en woestijnklimaat. In de woestijn liggen de dagtemperaturen gedurende de acht maanden lange droge periode rond de 20° C en zakt deze ’s nachts tot het vriespunt. In de overige maanden - in het regenseizoen tussen oktober en maart - warmt het droge klimaat verder op en kunnen de temperaturen tot boven de 30° C oplopen. De beste tijd om naar Botswana te reizen is dan ook tussen mei en oktober, wanneer ook de dieren samentroepen bij de overblijvende waterpoelen en dus makkelijk geobserveerd kunnen worden.

Taal en communicatie
De officiële taal in Botswana is het Engels. Over het algemeen wordt er echter vooral de Bantoe-taal Tswana gesproken en tevens onderwezen op school.

Gezondheid; inentingen
Vaccinaties tegen hepatitis A, difterie, polio en tyfus zijn aan te raden. Er bestaat ook kans op malaria, zeker in het noorden van het land en in de periode tussen mei en november. Raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij.
Let ook op voor dehydratie; daartoe kunnen zoutoplossingen van pas komen. Ontsmet ook steeds het drinkwater of drink bronwater uit flessen. Het HIV-virus is in Botswana wijd verspreid, let dus tevens op bij seksueel contact of bloedtransfusies in het ziekenhuis. De medische voorzieningen zijn overigens erg beperkt, tenzij hier en daar in de steden. Voor toeristen is de medische zorg dan nog erg duur. Een goede ziekte- en repatriëringverzekering is alleszins geen overbodige luxe.

Reisdocumenten
Zowel Nederlandse als Belgische reizigers hebben geen visum nodig om naar Botswana te vertrekken. Wel is een paspoort vereist dat nog ten minste zes maanden geldig is na aankomst in het land.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Gaborone ligt in het zuiden van Botswana op de grens met Zuid-Afrika en telt momenteel 220.000 inwoners. Een aantal bezienswaardigheden in deze kleine en relatief jonge stad zijn het nationale museum met een collectie kunstvoorwerpen van de San-cultuur. De National Gallery bevindt zich in hetzelfde gebouw en toont zowel hedendaagse als traditionele Afrikaanse en Europese kunst. De stad telt ook heel wat leuke markten waar lederwaren, aardewerk en handgemaakte stoffen erg goedkoop worden aangeboden. Een verplichte uitstap is ook het Gaborone Game Reserve, dat net buiten de hoofdstad ligt.
De echte schatten van Botswana zijn evenwel haar nationale parken. Zowat het hele land behoort toe aan de dieren: het is de thuis van meer dan 80.000 olifanten waarvan men aanneemt dat de helft in Chobe leeft. De jacht op deze dieren is de afgelopen jaren sterk afgenomen, hetgeen voor een deel te maken heeft met de vondst van de grootste diamantvoorraden ter wereld ongeveer veertig jaar geleden, die nieuwe werkgelegenheid bracht zodat de illegale handel in ivoor verminderde.
Het merendeel van de nationale parken ligt in de regio rond de Okavango: een omvangrijk gebied met vele stromen en stille lagunes dat ontstond door een verschuiving van twee tektonische platen. Een goed vertrekpunt voor een bezoek aan de parken in de Okavango-delta is de stad Maun, die ook een dagelijkse vliegverbinding heeft met de luchthaven van Gaborone.
Een safari in het Okavanga is daarbij niet volledig zonder een boottochtje in een makoro, een traditionele kano gemaakt uit een boomstronk. In tegenstelling tot de jeeps met hun luide motoren die geneigd zijn de dieren te verjagen, zijn de safari’s per stille makoro perfect om onopgemerkt op een goede afstand van de drinkende kuddes te komen. In de delta leven meer dan tweehonderd diersoorten, waaronder antilopen, leeuwen, luipaarden, cheetahs, giraffes, hyena’s, nijlpaarden, neushoorns en olifanten.
Andere mooie en vermeldenswaardige parken in Botswana zijn deze te Moremi, Savuti, Nxai Pan, Ngami, Mabuasehube, Kgalagadi, Sowa en Tshane.
De streek rond de Tsodiloheuvels in het noorden van de Kalahariwoestijn is ook het bezoeken waard; het gebied heeft slechts een omvang van 10 km² en staat sedert 2001 op dewerelderfgoedlijst van de UNESCO omwille van de grootste verzameling rotsschilderingen van de wereld die hier te bewonderen zijn. Tijdens de laatste 10.000 jaar werden hier meer dan 4.500 tekeningen in de rotsen gekerfd en hebben daarmee een getuigenis afgelegd van het leven op deze plek. Voor de plaatselijke San-bevolking is de locatie heilig en zij geloven dat de geesten van hun voorvaderen er leven.
Buiten de hoofdstad Gaborone zijn andere grote steden Francistown, Molepole, Selibe Phikwe en Serowe.

Godsdienst
Meer dan 80% van de bevolking bedrijven een vorm van oude natuurgodsdienst. De grootste minderheid zijn de christenen met 15%. Verder zijn er gestaag groeiende groepen hindoes en moslims.

Verbindingen
Vanuit Amsterdam of Brussel dient men over te stappen in Frankfurt of Londen, vanwaar men rechtstreeks naar Johannesburg (JNB), Windhoek (WDH) of Harare (HRE) kan vliegen met bijvoorbeeld Bmi (BD), Lufthansa (LH) of South African Airways (SA). Van daar uit kan men met Air Botswana (BP) verder naar Gaborone (GBE).
Air Botswana verzorgt verder nog vluchten naar andere luchthavens in het binnenland zoals naar Francistown (FRW), Kasane (BBK) en Maun (MUB). Daarbij kunnen in Gaborone en Maune kleine vliegtuigjes of charters gehuurd worden. Enkele private vliegtuigfirma’s bieden hier ook hun diensten aan, waaronder Delta Air, Mack Air, Moremir Air Service, Northern Air, Sefonane, Okavango Helicopters en Kalahari Air Services.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Botswana / BW