België (BE)


Reisgids België

Officieel is België een federaal georganiseerde parlementaire monarchie. Het kent een behoorlijk ingewikkelde bestuursvorm door de twee grote taalgemeenschappen waarin het land verdeeld is, met name Vlaanderen in het noorden en Wallonië in het zuiden. Er zijn tevens drie landstalen. Samen met haar buren Nederland en Luxemburg maakt het deel uit van het samenwerkingsverband Benelux. Het grenst verder aan Frankrijk, Duitsland en de Noordzee. Door haar centrale ligging in het hart van Europa is België zowat het belangrijkste transitland tussen Centraal- en West-Europa.

Geografie; bergen en rivieren
De Hoge Venen maakt deel uit van de leisteenbergen van het Rijnland. Ze strekken zich uit tussen België en Duitsland en maken deel uit van het natuurpark Hoge Venen-Eiffel dat 4500 ha groot is. Grote gedeeltes ervan zijn hoge heidevlaktes; de hoogste top is de Botrange met 694 m, meteen ook het hoogste punt van het land. In het westen van de Hoge Venen ligt de woudstreek de Ardennen.

De belangrijkste rivieren die het land doorkruisen zijn de Ijzer, de Schelde en de Maas.

Klimaat
Het klimaat in de kuststreek is vochtig en nevelig en temperaturen kunnen er snel omslaan. De zomers kunnen stormachtig zijn met een zuiverdere lucht en minder overheerst door mist naar het zuiden en het oosten toe. In de Ardennen is het weer bergachtig.

Bevolking
België telt ruim 10,6 miljoen inwoners. Ongeveer 60% van de bevolking zijn Vlamingen en 40% zijn Walen. In het oosten van het land komt een kleine Duitstalige bevolkingsgroep (minder dan 1%) voor, evenals een kleine Luxemburgs sprekende minderheid in de regio Arlon. België kent tevens bijna een miljoen immigranten, voornamelijk uit Italië, Marokko, Turkije en Belgisch-Kongo.

Talen

België kent drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Nederlands wordt gesproken in het Vlaams Gewest, Frans in Wallonië en grotendeels ook in Brussel en Duits in de grensgemeenten met Duitsland in de provincie Luik.

Religie
Het merendeel (circa 75%) van de Belgen is rooms-katholiek. Verder behoort ongeveer 1% tot de protestantse kerk en 4% tot de Islam en hangt zo'n 20% geen religie aan.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar België reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In België is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan België worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Brussel is niet alleen de hoofdstad van België maar tevens ook van Europa. De Europese Commissie en het Europese Parlement hebben hier hun zetel. De moeite waard is zeker de Grote Markt met onder meer het gotische stadhuis. Het is een van de aantrekkelijkste pleinen van Europa en daarom ook opgenomen in de werelderfgoedlijst door UNESCO. Het beeld van het stadscentrum wordt gedomineerd door de Vlaamse patriciërswoningen. De Art Nouveaustijl is veelverspreid in Brussel; Victor Horta, een van de grondleggers ervan, woonde en werkte er lang en in Sint-Gillis kan men zijn zelfontworpen woning en atelier bezoeken, dat nu het Hortamuseum is. Ook erg in trek zijn de Sint-Michielskathedraal en het Atomium, een vreemde constructie in de vorm van een waterstofatoom dat is overgebleven van de wereldtentoonstelling in 1958 en nu als officieus symbool van de stad en van België gebruikt wordt. Brussel kent ook een aantal interessante musea waaronder ook een stripmuseum, een kunstvorm waarin enkele Belgische tekenaars zoals Hergé uitblonken. Vermeldenswaard is ook het kleine beeldje van Manneke Pis dat een plassend ventje voorstelt.

Aan te bevelen zijn tevens stedentrips naar de jeneverstad Hasselt, de universiteitssteden Leuven en Gent en de grote havenstad Antwerpen. Brugge is waarschijnlijk de stad die de meeste toeristen lokt met haar als werelderfgoed geclassificeerde middeleeuwse stadscentrum - in feite in de negentiende eeuw heropgebouwd in neogothische stijl - en wordt wel eens het Venetië van het noorden genoemd. Antwerpen is een van de belangrijkste centra voor de diamanthandel in de wereld. Naast vier diamantmarkten - zoals de Beurs voor Diamanthandel - zijn hier ongeveer 1600 diamanthandels en een diamantmuseum gevestigd. Het is tevens een stad waarin barokke architectuur veelvuldig voorkomt en het was de thuishaven van schilders als Rubens en Van Dijck.

Verbindingen
België heeft een erg dicht en goed uitgebouwd wegennet. De openbare treinmaatschappij NMBS/ SNCB heeft daarbij een van de meest geconcentreerde spoornetwerken ter wereld. De belangrijkste internationale luchthaven is Zaventem bij Brussel.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar België / BE6 Vluchten per week met TUI fly Belgium

2 Vluchten per week met TUI fly Belgium


8 Vluchten per week met Ethiopian Airlines


7 Vluchten per week met Société Tunisienne de l'Air-Tunisair

5 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

2 Vluchten per week met TUI fly Belgium

3 Vluchten per week met TUI fly Belgium
3 Vluchten per week met Brussels Airlines, Air Canada, United Airlines


7 Vluchten per week met Société Tunisienne de l'Air-Tunisair

7 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

5 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

4 Vluchten per week met Air Algérie