Argentinië (AR)


Reisgids Argentinië (Zuid Amerika)

Argentinië is het op een na grootste land in Zuid-Amerika en grenst aan Bolivia, Paraguay, Brazilië, Uruguay, Chili en de Atlantische Oceaan. Het kan onderverdeeld worden in vier verschillende geografische regio’s: de bosrijke en moerasachtige gebieden van Gran Chaco op de grens met Uruguay, de Hoge Andes, de vruchtbare vlakte van de pampa en de Tierra del Fuego in het verre zuiden.

Geografie; bergen en rivieren
Zeker een derde van het land bestaat uit bergen, waarvan de Andes in het westen een natuurlijke grens vormt met Chili. Dit is bovendien het hoogste bergmassief van heel Amerika, waar zich niet alleen de hoogste berg van de westerse hemisfeer bevindt - de Aconcagur van 6.960 meter - maar ook de hoogste vulkaan ter wereld: de Ojosdel Salado (6.880 meter).

Met uitzondering van de provincie Buenos Aeres is het oosten van het land erg vlak; het wordt gedomineerd door de bekende pampa’s. In Patagonië in het zuiden bevinden zich dan weer een middelgroot gebergte met toppen van rond de 3.000 meter en diepe ravijnen.

De belangrijkste rivieren zijn de Río Paraná en de Río Uruguay in het oosten, die samenvloeien in de Río de la Plata en daarna in de Atlantische Oceaan stromen. Het grootste meer is Laguna Mar Chiquita, een ondiep zoutwatermeer met een oppervlakte van 5.770 km².

Klimaat
De grote klimaatverschillen in Argentinië zijn niet alleen te wijten aan de grootte en lengte van het land - dat zich uitstrekt van de zuidelijke Kreeftskeerkring tot aan de Zuidpoolzee - maar vooral door de hoogteverschillen van west naar oost die gaan van 7.000 meter in de Andes tot aan het zeeniveau aan de Atlantische Oceaan.

Patagonië in het zuiden is koud, in het noordelijke Gran Chaco is het weer subtropisch en in de pampa’s is het klimaat op zijn beurt gematigd. Bovendien is het in sommige streken erg droog terwijl het in andere dikwijls en overvloedig kan regenen. De jaargetijden in Argentinië zijn omgekeerd aan deze in Europa: de warmste maanden zijn januari en februari en de koudste juli en augustus. De beste periode om het land te bezoeken is dus de tijd tussen de maanden november en mei.

Bevolking
Argentinië telt ruim 40,6 miljoen inwoners. De bevolking is een mengeling van nationale en etnische groepen, waarbij nakomelingen van Italiaanse en Spaanse immigranten in de meerderheid zijn. Verder heeft Argentinië, vooral in de grote steden, ook zo'n half miljoen inwoners afkomstig uit Syrië, LIbanon en andere landen in het Midden-Oosten alsook een grote Aziatische bevolking. De oorspronkelijke bevolking, circa 700.000 mensen, leeft voornamelijk in het noorden, noordwesten en het zuiden.

Taal en communicatie
De officiële taal van Argentinië is het Spaans, hoewel veel inwoners ook het Engels machtig zijn. In enkele landsdelen begrijpen sommige delen van de bevolking ook Duits, Frans of Italiaans.

Religie
Meer dan 90% van de Argentijnse bevolking is christen. Er zijn daarnaast kleine minderheden joden en moslims.

Reisdocumenten
Nederlandse reizigers dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is gedurende minstens zes maanden; een visum is daarentegen niet nodig. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen.

Gezondheid en vaccinaties
Vaccinaties tegen de gele koorts, hepatitis A, buiktyfus, polio, tetanus en difterie zijn ten zeerste aan te raden. De medische faciliteiten in zijn in heel Argentinië van degelijke kwaliteit en bovendien heel wat goedkoper. Neem desondanks zeker een eigen reisapotheek mee en zorg ook steeds voor een middel tegen muggen en andere insecten of voor goed bedekkende kledij. Malaria kan voorkomen - zeker in de plattelandstreken in het noorden aan de grens met Bolivia - en het is in dit verband verstandig om op voorhand even te informeren bij de huisarts.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De grote steden van Argentinië, en dat geldt zeker voor Buenos Aires, doen heel Europees aan. Dit is te danken aan de vele, Europese immigranten die zich vorige eeuw in het land vestigden. De hoofdstad Buenos Aires kent vele architecturale meesterwerken uit de koloniale periode. De meeste interessante plekken en bezienswaardigheden bevinden zich trouwens in een straal van vijf kilometer, zoals bijvoorbeeld de kerk van San Ignacio de Loyola, het prachtige, neoklassieke Palacio de Congreso, het Casa Rosada (het roze regeringsgebouw), het Teatro Colón - het grootste theatergebouw van het land dat werd opgetrokken rond 1900 in een neobarokke stijl - en talloze monumenten en musea. Wie Buenos Aires zegt, zegt natuurlijk ook tango. Jaarlijks reizen vele toeristen dan ook naar de stad om de milongas, de plaatsen waar tango wordt onderwezen en gedanst, te bezoeken.

Ook zeker een bezoek waard is de stad Salta in het noorden van het land. Ze ligt aan de voet van de berg San Bernardo (1.450 meter) die bij de Andes hoort. De top kan men al wandelend of per kabelbaan bereiken. Salta is vermaard omwille van haar vele mooie kerken en koloniale gebouwen. Zo is er de Iglesia San Francisco die blijkbaar de hoogste kerktoren van Zuid-Amerika heeft en een van de belangrijkste bezienswaardigheden vormt.

In het noorden, bij de grens met Brazilië, liggen de spectaculaire watervallen van Iguaçu die men het best kan bezoeken tussen juli en oktober wanneer de hitte en de luchtvochtigheid minder beklemmend zijn.

In de Andes zijn er nog verschillende nationale parken met een grote diversiteit aan planten en dieren. Een erg populair park is te vinden vlak bij San Carlos de Bairloche. Het stadje is erg Europees van sfeer en uitzicht en ligt pittoresk in de bergen bij een blauwgroen meer. Er zijn hier verschillende wandelpaden, bijvoorbeeld om de Cerro Colorado met zijn 2.130 meter te beklimmen.

Andere grote en interessante steden zijn nog Cordoba, Rosario, Mendoza, La Plata, San Juan en Santa Fe.

Verbindingen
Er zijn goede non-stopverbindingen naar Buenos Aires (BUE) vanuit Madrid (MAD), bijvoorbeeld met de nationale luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas (AR), maar ook met Air Europa (UX) en Iberia. Air France (AF) vliegt vanuit Parijs (CDG) naar de Argentijnse hoofdstad.

Binnenlandse vluchten naar onder meer Bahia Blanca (BHI), Cordoba (COR), Mar del Plata (MDQ) of Ushuaia (USH) vertrekken vooral van de regionale luchthaven Aeroparque Jorge Newbury (AEP) in Buenos Aires en worden verzorgd door Aerolinas Argentinas en haar dochterbedrijf Austral Airlines (AU).