Antigua en Barbuda (AG)


 • Land Antigua en Barbuda
 • Werelddeel: Noord-Amerika
 • Oppervlakte: 442 km²
 • Inwoners: 69,108
 • Hoofdstad: Saint John's
 • ISO-code: AG
 • Officiële taal: Engels
 • Landnummer: +1268
 • Munteenheid: Oost-Caribische dollar
 • Nummerplaat: AG
 • Andere schrijfwijzen: Antigua & Barbuda, Antígua e Barbuda, Antiga e Barbuda
 • Vliegroutes van Antigua en Barbuda: 263
 • Vliegroutes naar Antigua en Barbuda: 404
 • Populairste luchthavens: Antigua (ANU)
 • Grote steden: All Saints, Liberta, Bolans, Potters Village, Parham, Carlisle, Cedar Grove, Swetes, Codrington, English Harbour Town, Old Road, Freetown, Yorks, Woods, Willoughby
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Antigua en Barbuda: LIAT

Reisgids Antigua en Barbuda (Noord Amerika)

Antigua en Barbuda is een onafhankelijke eilandstaat die bij het Britse Commonwealth hoort. Het land ligt ten zuidoosten van Puerto Rico in de Caraïben. Ze bestaat uit Antigua, Barbuda en het kleine, vulkanische en onbewoonde eiland Redonda en hoort bij de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Geografie; bergen en rivieren
Karakteristiek voor Antigua zijn vooral de meer dan driehonderd vijftig, met palmbomen omzoomde stranden en de talrijke baaien en havens. Het vruchtbare binnenland is relatief vlak. De hoogste top hier is meteen het hoogste punt van de hele archipel, en heet de Boggy Peak (402 meter).
Het schilderachtige Barbuda daarentegen is een vlakke en met koraalriffen omgeven atol die zich ongeveer vijfenveertig kilometer ten noorden van Antigua bevindt en waar het natuurgroen en de bebossing nog tamelijk intact zijn. Het eiland werd bewust niet toeristisch ontsloten en kent dus nog een rijke flora en fauna die voor een indrukwekkende ervaring zorgt.

Klimaat
Het klimaat op Antigua en Barbuda is het hele jaar door warm en droog, waarbij de dagtemperatuur relatief constant tussen de 25° C en 28° C ligt en aangenaam gemilderd wordt door de passaatwind. Hevige regenbuien en de daarmee gepaard gaande zwoele luchttemperaturen komen op Antigua en Barbuda eerder zelden voor en dan nog uitsluitend tussen juli en oktober. In deze periode trekken wel regelmatig orkanen over de Caraïben die ook wel eens deze eilandenstaat treffen.

Taal en communicatie
De officiële taal op Antigua en Barbuda is het Engels.

Gezondheid; inentingen
Algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, tyfus, polio, difterie en tetanus aanbevolen. Insectenwerende middelen of kledij kunnen ook nodig zijn. De medische zorg op de eilanden is goed, maar een extra ziekte- en repatriëringverzekering kan nooit kwaad.

Reisdocumenten
Voor Antigua en Barbuda hebben Nederlandse en Belgische reizigers een paspoort nodig dat nog ten minste zes maanden vanaf de datum van aankomst geldig is. Een visum hoeft dan weer niet.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Saint John’s ligt in een diep ingesneden baai aan de noordwestelijke kust van het eiland Antigua. Ze telt zo’n 80.000 inwoners, hetgeen ongeveer de helft is van de totale bevolking van het eiland.
Zeker de Anglicaanse kathedraal van St. John the Divine en het Nationaal Museum in het voormalige koloniale gerechtsgebouw uit 1750 is een bezoek waard, net als de wekelijks in het weekend plaatsvindende lokale markt.
Antigua en Barbuda is met haar vele stranden uiteraard een waar tropisch paradijs met ook in het binnenland een unieke, natuurlijke pracht. Opvallend is de rijke vogelwereld van Antigua. Verder is het natuurreservaat Indian Town in het oosten van het eiland een must - hier bevindt zich overigens ook de bekende rots Devil’s Bridge. Op weg naar de Caribische westkust is Greencastle Hill een bezoek waard: hier staan een aantal megalieten die moeten zijn rechtgetrokken ter ere van een zonnegodin.
Aan de Caribische zijde zijn vooral de stranden Runaway Bay en Dickinson Bay buitengewoon mooi, vandaar dat ze ook het populairst zijn en een aantal goede hotels van voornamelijk een hogere prijsklasse in de omgeving hebben. In het uiterste zuiden ligt dan weer English Harbour Bay, een strand met een omgeving die onaangeroerd bleef door haar ideale ligging en momenteel vooral door de internationale jetset gebruikt wordt als jachthaven.

Godsdienst
Antigua en Barbuda is hoofdzakelijk christelijk, met slechts 12% van de bevolking die een andere, meestal natuurgodsdienst, aanhangt.

Verbindingen
Er wordt naar Antigua gevlogen door heel wat reisagentschappen en internationale luchtvaartmaatschappijen zoals Continental, Delta, American Airlines en Caribbean Airlines uit de Verenigde Staten en ook Air Canada. Vanuit Europa is het mogelijk om met een aantal Britse firma’s zoals British Airways, Virgin Atlantic, BMI Airways of Condor van bijvoorbeeld Manchester, Londen of Frankfurt. Verbindingen met andere Caribische bestemmingen of met Puerto Rico zijn ook mogelijk. De luchthaven VC Bird International Airport in Antigua ligt trouwens slechts negen kilometer van de hoofdstad Saint John’s en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.