Amerikaanse Maagdeneilanden (VI)


 • Land Amerikaanse Maagdeneilanden
 • Werelddeel: Noord-Amerika
 • Oppervlakte: 349 km²
 • Inwoners: 108,775
 • Hoofdstad: Charlotte Amalie
 • ISO-code: VI
 • Officiële taal: Engels
 • Landnummer: +1340
 • Munteenheid: US Dollar
 • Nummerplaat: nul
 • Andere schrijfwijzen: Islas Vírgenes de los Estados Unidos, Jungferninseln US
 • Vliegroutes van Amerikaanse Maagdeneilanden: 422
 • Vliegroutes naar Amerikaanse Maagdeneilanden: 655
 • Populairste luchthavens: St Thomas Island (SPB), St. Croix (STX), St. Thomas (STT), St Croix Island (SSB)
 • Grote steden: Upper Bethlehem, Adelphi, Adjett (historical), Adrian, Alderhvile (historical), Allandale, Altona, Altona, Andrin (historical), Anguilla, Annaberg, Annaberg, Annaly, Annas Hope, Barrett

Reisgids de Amerikaanse Maagdeneilanden (Noord Amerika)

De Amerikaanse Maagdeneilanden horen bij de Maagdeneilanden en liggen bij de Kleine Antillen in de Caraïben, ten oosten Puerto Rico. De eilandengroep maakt deel uit van de overzeese gebieden van de Verenigde Staten. Er zijn de drie grote eilanden, met name Saint Croix, Saint John en Saint Thomas, en dan nog zo’n vijftig kleine atollen van vulkanische oorsprong.

Geografie; bergen en rivieren
De eilanden worden omgeven door een blauwgroene zee; Ze zijn voor het grootste deel heuvelachtig met slechts hier en daar vlakke gebieden. Het grootste eiland Saint Croix overweldigt de bezoeker meteen met zijn bergachtige binnenland, dat gebruikt werd voor de aanleg van plantages gedurende de Deense koloniale periode. Het nabijgelegen Saint John is dan weer bedekt met een dichtbegroeid regenwoud en heeft daarbij prachtige, Caribische zandstranden.
De hoogste top is Crow Mountain op Saint Thomas met 474 meter.

Klimaat
Op deze archipel is het klimaat subtropisch en gematigd met het hele jaar door maximale dagtemperaturen van meer dan 25° C. De lucht wordt aangenaam afgekoeld door de noordoostelijke passaatwind. Het regenseizoen valt tussen de maanden juli en oktober, wanneer de neerslag voor een kortstondige afkoeling zorgt.

Taal

De officiële taal is het Engels, maar ook Spaans en Creools worden in het dagelijks leven veel gebruikt.

Gezondheid; inentingen

Vaccinaties tegen hepatitis A, tyfus, difterie, polio en tetanus zijn aan te raden. Het dragen van lange, bedekkende kledij kan helpen tegen muggen en insecten, net als een insectenverdelger die ter plaatse verkrijgbaar is.
De medische zorg op de eilanden is zeer goed, hoewel ze duur is en haast altijd cash dient worden te betaald. Een reisapotheek en reisverzekering zijn nooit een overbodige luxe.

Reisdocumenten
De reisdocumenten zijn dezelfde als deze voor de Verenigde Staten. Door de verstrengde veiligheidsmaatregelen sinds 2001 kunnen bezoekers soms moeilijkheden ondervinden. Het is alleszins best om op voorhand de Amerikaanse ambassade te contacteren.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden

De hoofdstad van de Amerikaanse Maagdeneilanden is Charlotte Amalie op het eiland Saint Thomas. Het stadje telt nauwelijks 20.000 inwoners en werd genoemd naar een Deense koningin uit de zestiende eeuw. De Deense invloed is overigens duidelijk merkbaar in de koloniale gebouwen die er overal te zien zijn. Op Saint Thomas gelden speciale taksvrije regelingen voor de verkoop van luxegoederen, hetgeen de toeristische industrie de afgelopen jaren een flinke duw in de rug gaf. De echte aantrekkingskracht van het eiland ligt echter in haar prachtige stranden aan de noord- en oostkust. Gedurende het piekseizoen overstijgt het aantal Amerikaanse toeristen dan ook steeds dat van de plaatselijke bevolking.
Het naburige eiland Saint Croix is het grootste van de archipel. De vroegere aanwezigheid van de Deense kolonie is hier het duidelijkst in de steden Christiansted en Frederiksted: de huizen met rode pannendaken en pastelkleurige, bakstenen façades staan in onvergetelijk contrast met de tropische atmosfeer die er heerst. Zeker de moeite om te bezichtigen op Saint Croix is de distilleerderij van Cruzan Rum in de buurt van Christiansted, die samen met het museum Whim Greathouse het leven op de plantages in de zeventiende eeuw mooi illustreert.
Saint John is het kleinste eiland met een oppervlakte van slechts 54 km². Een vlieghaven is er niet - Saint John is alleen bereikbaar per ferry. Het is immers het meest ongerepte eiland dat vooral bestaat uit regenwouden die deel uitmaken van het US Virgin Islands National Park, een waarachtig tropisch paradijs bestaande uit fijne zandstranden, groene heuvels, weelderige bossen en een fascinerende fauna en flora. De schitterende stranden van Cruz en Trunk Bay worden omgeven door het helderste zeewater waar zwemmen en duiken een lust is.

Godsdienst

De 110.000 inwoners van de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn in hoofdzaak christen: er zijn 42% baptisten, 34% katholieken en 17% anglicanen.

Verbindingen

De belangrijkste bron van inkomsten van deze droombestemming is uiteraard het toerisme. De internationale luchthaven Cyril E. King Airport op Saint Thomas stimuleert dit dan ook ten volle. Van hier uit zijn er prima verbindingen met heel wat Amerikaanse steden en dagelijks zijn er internationale vluchten. Vanuit Amsterdam of Brussel kunnen reizigers via New York naar de Amerikaanse Maagdeneilanden.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Amerikaanse Maagdeneilanden / VI