Afghanistan (AF)


Reisgids Afghanistan (AZIE)

Afghanistan is een staat in centraal Azië, en grenst aan; Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, China en Pakistan. Afghanistan is een land met een strategisch belang in de regio en is sinds de 19de eeuw in het "grote spel" om de suprematie in Centraal-Azië betrokken.

Nadat het Taliban regime op militaire wijze afgezet is, is Afghanistan een republiek met een overgangsregering, met 30 ministers en 4 vicepresidenten (bevestigd door de Loja Dschirga). Een United Nations assistance mission in Afghanistan (UNAMA) zal de nieuwe regering helpen bij de wederopbouw van het land, en de nog overgebleven opstandige Taliban-strijders bestrijden.

Tijdens de 60er en 70er jaren, voor de Russische bezetting (1979 - 1989), was het land een vakantieparadijs en het mekka voor de westerse hippie generaties. Tegenwoordig is het land voor toeristen vrijwel niet toegankelijk. De regering in Kaboel heeft de ontwikkeling van het toerisme in Afghanistan als een van de belangrijkste aandachtspunten voor de komende jaren.

Geografie: Het land bestaat grotendeels uit gebergten, minder dan 10% van het land ligt onder de 600 meter. Het Hindukush Gebergte (tot 7500 meter hoogte) strekt zich uit over het grootste gedeelte van het 652.090 km² grote land. Het land is administratief opgedeeld in 34 provincies.

Klimaat: Hoewel het land grotendeels droog is, zijn er in Afghanistan veel klimatologische verschillen. In Afghanistan komen in het noordwesten en noordoosten een steppe-klimaat voor, waar in het zuiden en midden een woestijnklimaat voor komt, en in het noordoosten een landklimaat. Door de grote afstand tot de oceanen betekend dit dat er droge, hete zomers en koude winters zijn. De meeste regen valt in het oosten maar er valt ook regen in de bergstreken.

Aankomst:
Kaboel Airport (KBL) is aan het eind van 2001 flink beschadigd door Amerikaanse bombardementen. Inmiddels is het vliegveld weer geopend voor militaire vluchten, maar internationale vluchten worden nog maar mondjesmaat toegelaten.

Hoofdstad: De Hoofdstad Kaboel is met zijn ruim 3 miljoen inwoners de grootste stad en het culturele en economische centrum van het land.
Voor de Sovjet-bezetting gold de stad als de parel van Centraal Azië en was het een populaire tussenstop voor westerse reizigers op weg naar India. Tijdens de meest recente bombardementen zijn 65% procent van het oude centrum, een derde van de openbare gebouwen en 40% van de Moskeeën, huizen, monumenten en tuinen vernietigd. Na het einde van de oorlog ontwikkeld Kaboel zich enerzijds met de rijkdommen van de drugshandel, en anderzijds met groeiende sloppenwijken.

Bezienswaardigheden: Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor reizen naar Afghanistan, maar de weinige toeristen die zich in het land wagen, bezoeken vooral het gebied rond Bamijan, in de regio Hazarajat. Hier waren voor de vernietiging door de Taliban in 2001, de 1500 jaar oude Boeddha beelden, uitgehakt in een grote zandstenen berg. De overblijfselen zijn in 2003 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Religie: Meer dan 99% van de bevolking is Islamitisch, waarvan zo'n 80% Soennitisch en 20% Sjiitisch. Dan zijn er nog Hindoes, Sikhs en Joden.